McLaren oborio svetski rekord u pit stopu sa 1,80 sekundi

Prošlonedeljna gran-pri trka Formule 1 u okviru Qatar GP vikenda bila je prepuna uzbuđenja...

Sa vestima o brojnim sudarima timskih kolega, cepanjima guma koja su dovodila do promena u poslednjim trenucima i ekstremnoj vrućini zbog koje su pojedini vozači povraćali u svoje kacige, dogodila se jedna veoma interesantna stvar koja je prošla gotovo neopažena – McLaren ekipa je oborila rekord za najbrži pit stop u istoriji.

U dvadeset i sedmom krugu nedeljne trke, Lando Noris je stigao u svoj timski boks, međutim, njemu je bilo potpuno nepoznato da će njegova pit ekipa kreirati istoriju tokom promene guma u rekordnom vremenu od 1,80 sekundi. Ovaj rekord je svrgnuo sa trona prethodno postavljeno vreme od 1,82 sekunde, postavljeno od strane Red Bull tima 2019. godine, što je svega dve stotinke, ali ipak predstavlja novi rekord nevezano sa tim. Da sve bude još imresivnije, bitno je znati da su novi točkovi nakon promene pravilnika 2022. godine veći i teži od prethodno rekordno promenjenih.

Pored ovog neverovatnog dostignuća u pit stopu, McLaren ekipa je takođe imala uspeha i na trkačkoj stazi u poslednje vreme. Nakon starta sezone za zaborav, gde je bilo pitanje da li će njeni vozači uopšte i završavati trke, kamoli osvajati poene, ovaj tim je krenuo u ozbiljnu kampanju, ustavši iz pepela i osvojivši dva uzastopna podijuma u poslednje dve trke, sa sedam sveukupno i rukijem Oskarom Piastrijem koji je osvojio svoju prvu F1 pobedu u subotnjem katarskom sprintu.

Sa pravcem u kome se McLaren kreće, brojni stručnjaci spekulišu da bi ovaj tim iz Vokinga zapravo mogao biti pretendent na titulu sledeće sezone, sa čime se nije teško složiti. Čak i ako ne uspeju da svrgnu za sada besprekorni i nedodirljivi Red Bull, vozači McLaren ekipe potencijalno mogu doneti trostruku borbu za drugo mesto između njih i protivnika iz Ferrari i Mercedes ekipa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group