O BRENDU

Kia je korejska fabrika koja se u početku bavila proizvodnjom čeličnih cevi i delova za bicikle da bi potom prešla i na proizvodnju lakših oblika prevoza kao što su skuteri i motocikli. Trebalo im je oko dve decenije da sakupe neophodne resurse i iskustvo za proizvodnju automobila.

 

Uložena je velika količina novca u  izgradnju prve fabrike Sohari, koja je pokrenuta 1973. godine. Opremljena sa najnovijom tehnologijom postala je korejska baza za proizvodnju prvog benzinskog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Godinu dana kasnije proizveden je prvi modela koji se zvao Brisa.

 

Kijin debi je bio primećen od strane različitih stranih proizvođača kao što su Peugeot i Fiat. Sa njima su postigli sporazum o zajedničoj proizvodnji modela kao što su Peugeot 604 i Fiat 132.

 

Tokom 80-ih Kia je gotovo dostigla veličinu svog najvećeg konkurenta Hyundai-a, koji je ipak i dalje držao prvo mesto među korejskim proizvođačima. Neki od novih modela kao što je Pride prodavani su van Koreje i preko mora kao Ford Festiva.

 

Nekoliko godina kasnije  Ford se zainteresovao za još jedan Kijin model – Avella, koji je bio dostupan u hatchback verziji sa 5 vrata i sedan verziji sa četvora vrata i 1,3 ili 1,5 litarskim motorom. Avella je preimenovana u Ford Aspire za severno-američko tržište.

 

Kia je 1992. godine stidljivo ušla na američko tržište sa mrežom od samo četiri dilera, prvo vozilo su prodali 1994. godine. Od tada Kia se metodično širi dostižući svaku državu izuzev Dakote.

 

Glavna strategija prodaje je bila niska cena koja je kasnije nadograđena  ekspanzijom na drugim tržišnim segmentima kroz predstavljanje njihovog prvog sportskom modela – Sportage (1995.).  Nakon toga Kia je doživela sličnu sudbinu kao i Hyundai zbog finansijskih teškoća u koje su upali.

 

Problemi su započeli krajem 90-ih kada kompanija počinje da stagira i ne izbacuje nove modele. Tada  se pojavljuje Hyundai koji se preuzimanjem i spajanjem rešava konkurencije. Obe kompanije su bile u problemima sa prodajom i imale su slična iskustva.

 

Kia je nakon rekonstrukcije ponovo pokrenula proizvodnju novih modela 2001. godine.  sa visokim kvalitetom i dužim trajanjem garancije.  Započeli su osvajanje evropskog tržišta sa modelim akao što su Cee’d, Sorento i Rio. Razvoj novih modela sa naprednijim dizajnom je prioritet kompanije, a prethodi im novi model Soul koji je predstavljen 2006. u Montrealu, kao i Kee - moderan i stilizovan kupe. 

 

KIA modeli u proizvodnji

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group