O BRENDU

Dacia je rumunski proizvođač automobila, trenutno deo Renault grupe, koji je osnovan 1968., kada je prva fabrika podignuta u mestu Colibasi. Njegov prvi model je Dacia 1300 i nekoliko pratećih modela, zapravo nešto izmenjenih verzija Dacia 1300, kao što su 1310, 1400 i 1410. Ipak automobil nije u potpunosti rumunski, pošto je rezultat dogovora sa Renaultom, koji je obezbedio alat i stručnost.

 

Kada su se odnosi između Dacije i Renaulta pogoršali, rumunski proizvođač je odlučio da 1996. lansira prvi model koji će biti potbuno rumunski - Nova, sportska redizajnirana verzija koja je dizajnerski mnogo bolje izgledala od svojih prethodnika.

 

Godine 1999., Dacia i Renault su zakopali ratne sekire i ponovo postali partneri. Dacia otkriva zamenu za Novu 2000. godine - Supernova. Ovaj model je imao potpuno isti izgled kao i Nova što upućuje na siromašne veštine u redizajniranju.

 

Međutim,  proizvodnja Supernove je prekinuta nakon 3 godine i uveden je novi model Solenza. Ovaj potpuno novi model je bio skoro savršena kopija Supernove. Nekako, vrlo očigledne sličnosti su prošle nezapaženo za mnoge kupce.

 

Godine 2004. Dacia izbacuje novi model – Logan, koji zbog većeg razmaka od podloge, više mesta za prtljag i pitnike, Logan postaje hit. Sa turbo dizel motorom sa 1.5 8/16 ventila, Logan registruje najvišu prodaju u istoriji Dacie. Ubrzo nakon njegovog puštanja, sledi Logan MCV  (2008.).

DACIA modeli u proizvodnji

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group