O BRENDU

Soichiro Honda je osnovao kompaniju 1948. godine.  Tajming je bio savršen jer su mnoge fabrike automobila bile uništene tokom Drugog svetskog rata. Kompanija se fokusirala na proizvodnju jeftinog i nezamenljivog vozila što je omogućilo njihovu ekspanziju. Deset godina kasnije Honda je ušla na američko tržište osnivanjem  American Honda Co.

 

Proizvodnja automobila na američkom tržištu nije impresionirala kupce, pre svega zbog dizajna za japansko tržište - automobili  manjih dimenzija.

 

U želji da osvoji američko tržište Honda je pokrenula  proizvodnju novog Civic modela, koji je bio veći od bili kog ranije.  Iako još uvek manji u odnosu na ostale američke automobile Civic je uspeo da privuče kupce i postane njihov prvi izbor. Energetska kriza 70ih i zakoni o emisiji otvorili su nove mogućnosti za Hondu. Kroz njihove naredne modele Civic-a, kao što je CVCC koji je bio varijacija, japanski proizvođač je uspeo da zadovolji propise o emisiji, bez potrebe da opremi svoje automobile dodatnim katalizatorima koji su povećavali cenu automobila.

 

Sredinom 70ih Honda je na američko tržište izbacila još jedan model – Accord, koji je brzo postao popularan zbog ekonomičnosti  potrošnje i lakoće vožnje. Do 1982., Honda je dostigla poziciju koju nije imao ni  jedan drugi japanski proizvođač automobila na američkom tlu. Njihova  prva montažna linija je izgrađena u Maysville-u, Ohio.  Kasnije su otvorene još tri fabrike - Lincoln, Alabama i Timmonsville, South Carolina. Poslednja je otvorena 2006. godine - Tallapoosa, Georgia.

 

Kada je izgradila ime na američkom tržištu Honda je odlučila da pokrene liniju luksuznih automobila da bi mogla da se nosi sa američkim veteranima u proizvodnji luksuznih automobila kao i modelima uvezenim iz Evrope.  Novi luksuzni model Acura predstavljen je 1986.godine i on je bio varijacija na uspešne hondine modele kao što je Legend or Integra. Ubrzo su sledeći hondin primer svoju proizvodnju luksuznih modela pokrenuli  Nissan i Toyota sa modelima Infiniti i Lexus.

 

Potraga za boljim motorom završena je 1989. kada je Honda najavila uvođenje V-Tec motora.  Ovaj motor ima mogućnost da sinhronizuje ventil otvori-zatvori, povećavajući snagu pri visokim obrtajima i obrnuto.Trenutno Honda je uključena u istraživanja o pametnim motorima, unapređenju bezbednosti, upozorenju na sudar i izbegavanje istog.

 

Učešće kompanije u razvoju novih čistijih vozila se isplatilo nedavnih uvođenjem novog modela FCX Clarity. Pokreću ga ćelije vodonika tako da automobil ne emituje nikakve zagađivače sem vodei kiseonika. Honda je najveći proizvođač motora na Zemlji sa preko 14 miliona godišne.

 

HONDA modeli u proizvodnji

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group