O BRENDU

Nissan je treći po veličini proizvođač automobila u Japanu. Nissan Motor Compani je preuzeo Datsun kompaniju 1933. godine. Prvi Datsun putnički automobil sišao je sa montažne linije 1935. godine, a ubrzo Nissan je započo izvoz u Australiju. Godine 1937., Datsun Type 15 postaje prvi masovno proizvedeno vozilo u Japanu, koje takođe dolazi u verzijima mini-pickupa i kombija za isporuku.

 

Nissan je odlučio da se proširi na tržište SAD-a 1958. godine sa modelima Sedan 1200 (48 konjskih snaga) i modelom kamionet sa 37 KS koji je kasnije postao najprodavaniji tokom 50-ih.

 

Tokom 60-ih kompanija kreće u osvajanje tržišta sportskih  automobila. U početku to je bila verzija SPL 210 sa 48 KS, koja je ubrzo unapređen u 85 KS verziju.

 

Godine 1962. Nissan je na američkom tržištu predstavio model Bluebird sa sinhronizovanim trobrzinskim menjačem. Takođe predstavljen je i model za tržište off-road automobila – Patrol, sa neverovatnim brojem konjskih snaga, koji je reklamiran kao automobil koji može da se popne i na drvo.

 

Tokom 70-ih nastavljaju sa proizvodnjom sportskih modela iz "Z" linije, što traje i danas. Godine 1970. 240Z postaje  najprodavaniji sportski  automobil na svetu, nudeći kvalitet i udobnost po pristupačnoj ceni.

 

Nissan počinje širenje tokom 80-tih godina kako bi održao korak sa potražnjom i otvara nove fabrike. Taman kada su svi pomislili da Nissan ne može biti veći,  dolazi potpuno novi brend, namenjen luksuznom segmentu tržišta - Infiniti. Godine 1989. kad je Infiniti premijerno proizvoden, matična kompanija Nissan je proslavila svoj milioniti automobil proizveden u SAD-u.

 

Tokom 90-ih godina, izgrađeni su novi pogoni i novi modeli se dodaju u proizvodnju. Limuzina Altima i Sentra postali su najbolje prodavani modeli iz Nissanove linije. Zatim, 1999. godine Nissan potpisuje ugovor sa francuskim proizvođačem Renault da bi međusobno razmenjivali stručnost.

 

Godine 2002., Z koncept je vaskrsao sa modelom 350Z - sportski automobil koji je brzo osvojio ljubitelje automobila.

 

Trenutno Nissan radi na proizvodnji GTR-a, super sportskog auta, koji bi trebalo da postane Nissanov dragulj automobilizma i inženjeringa.

 

 

 

NISSAN modeli u proizvodnji

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group