Aston Martin Valkyrie ipak na Le Man takmičenju

Navodi da bi se moćni Aston Martin Valkyrie model mogao bi se konačno naći u 24 Hours of Le Mans trci ispostavili su se tačnim...

Britanski proizvođač automobila prvi put je ovakve planove najavio 2019. godine sa trkački spremnom verzijom Valkyrie modela, spremnom da se bori pod novim regulatornim normama za hiperautomobile. Međutim, ovaj projekat je pred sam početak sezone 2020. na Automobile Club de l’Ouest stazi odbačen, nakon čega je IMSA odlučila da spoji Hypercar klasu sa LMDh prototip kategorijom.  

Motosport publikacija navodi da je Aston Martin od tada promenio svoje mišljenje i da je sada zvanično dobio ponudu od američkog tima Heart of Racing da zajedno sa njim uvede Valkyrie u Le Mans. Kako mediji navode, britanski proizvođač automobila je počeo da se povezuje sa dobavljačima kako bi uspostavili program i već je startovao sa postavljanjem ljudi za njegov nadzor, koji će uključiti i bivšeg šefa inžinjeringa Williams Formula 1 tima, Adama Kartera.

Bilo koja verzija Aston Martin Valkyrie modela koja bi mogla bez problema da se takmiči u Le Mans trkama trebalo bi da bude slična ulično legalnom i trkačkom AMR Pro modelu podjednako. Ova posebna mašina mogla bi da bude razvijena od strane Multimatic Motorsport brenda, pod okriljem Aston Martin Performance Technologies divizije. U ovom slučaju, moćni 6,5 litara veliki Cosworth V12 agregat bio bi zadržan, ali uz njega ne bi išao hibridni sistem kao što je slučaj kod ulično legalne mašine.

Aston Martin nije potvrdio da li radi na Le Mans ulaznoj ili vrhunskoj klasi modela za trke izdržljivosti, ali sve informacije navode da su čelnici brenda itekako zagrejani za čitavu ideju. Sa druge strane, direktor Heart of Racing tima, Ian Džejms, potvrdio je medijima - njegova trkačka ekipa je rešena da krene na najvišoj klasi internacionalnog sportskog automobilizma, ali da do sada ništa još uvek nije zvanično na papiru.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group