Rumunska Dacia u svet reli takmičenja stupa sa ogromnim ambicijama

Više slika

Više slika

Kompanija Dacia najavila je početak svoje tamičarske karijere od 2025 World Rally-Raid Championship sezone i ulazak u Dakar reli uz pomoć Prodrive ekipe…

Još uvek neimenovani Dacia prototip takmičiće se u T1+ kategoriji, sa WRC legendom Sebastijanom Lebom koji će se naći za volanom.

Rumunski proizvođač automobila nije otrkio više detalja o svom reli automobilu, osim što ga je opisao kao vozački prototip sa četiri točka razvijen kako bi se takmičio u najekstremnijim uslovima. Postoje velike šanse da bi ovaj model mogao svoju stilsku inspiraciju crpiti iz Manifesto koncepta, iako takođe može služiti kao kotrljajuća reklama za predstojeću generaciju Duster i Bigster proizvodnih SUV modela. Kompanija Dacia tvrdi da će usput testirati nova rešenja svojih eksterijernih funkcionalnosti.

Trkački Dacia model će pokretati sintetičko gorivo kompanije Aramco i koristiće Dakar kao test poligon za ekološki ispravno gorivo kreirano od obnovljivog vodonika i CO2 gasa. Ovo takođe znači da će ono moći da bude korišćeno u proizvodnim vozilima u budućnosti, zajedno sa postojećim benzinskim, hibridnim i bi-gorivnim (benzin/TNG) opcijama u Dacia opsegu.

Sa prvim uključivanjem Rally modela, kompanija Dacia će se oslanjati na iskustva i veštine Renault grupacije, istovremeno stupajući u partnerstvo sa Prodrive brendom. Britanska firma iza sebe ima četiri decenije iskustva u motosportu i uključena je u Rally i Dakar šampionate od 2020. godine.

Što se tiče vozača, njega ne treba previše predstavljati, jer se radi o devetostrukom WRC šampionu Sebastijanu Lebu, kome Dakar nipošto nije stran takođe. Francuz se takmičio sa Peugeot ekipom između 2016. i 2019. godine, pre nego što je vozio za Prodrive između 2021. i 2023. godine. Najbolji rezultat koji je ostvario na Dakar reliju jeste ukupno drugo mesto 2017., 2022. i 2023. godine, za dlaku izgubivši titulu. Drugi vozač biće Kristina Gutijerez Herero, reli šampion svih terena iz Španije. Ova dama bila je deo svakog Dakar relija još od 2017. godine, postajući prva žena koja je ikada finiširala ovu trku.

Test faza novog Dacia brendiranog Dakar prototipa biće izvedena 2024. Godine na Rallye du Maroc događaju. Izvršni direktor kompanije Dacia, Denis Le Vot, izjavio je da ima najbolji tim i vozače u igri dodajući da oni predstavljaju ozbiljnog konkurenta u svetu relija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group