Maks Verstapen osvojio treću uzastopnu titulu svetskog šampiona

Više slika

Više slika

Vozač Oracle Red Bull Racing tima, Maks Verstapen, postao je trostruki Formula 1 šampion nakon što je osvojio svoju treću uzastopnu titulu u konkurenciji vozača na Sprint trci, ponovo uspostavljenog katarskog Grand Prix događaja, na kome je holandski vozač finiširao na drugom mestu, odmah iza Oskara Piastrija iz ekipe McLaren...

Nakon što je izvojevao trinaest pobeda u šesnaest gran-prija do sada i obarajući neverovatni rekord sa deset uzastopnih pobeda tokom ove sezone, Verstapenu je trebalo svega šesto mesto i tri poena u devetnaestokružnom sprintu oko Losail Circuit staze kako bi osigurao titulu.

Njegov timski kolega Serđo Perez, koji se trenutno nalazi na drugom mestu u konkurenciji vozača, imao je priliku da pokvari Holanđanovo slavlje u Subotu uveče da je uspeo da finišira na trećem ili boljem mestu na kraju ovog sprinta.

Na nesreću po Pereza, drugi bezbednosni automobil koji je izašao na stazu zbog situacije u kojoj su se sudarili on i Esteban Okon iz Alpine, izbacio je meksičkog vozača iz trke, osiguravajući Verstapenu treću svetsku titulu nakon što je na cilj stigao kao drugoplasirani iza Piastrija, izborivši se za ovaj visok plasman strašnom borbom od slabog starta, zbog kog je pao na petu poziciju.

Holanđanin koji je prošlog vikenda proslavio dvadeset i šest rođendan, sada se sa svoje tri F1 titule pridružio Džeku Brabhamu, Džekiju Stjuartu, Nikiju Laudi i Nelsu Piketu, ostavljajući svega pet vozača i dalje ispred sebe na listi onih sa najviše osvojenih šampionata svih vremena.

Pobeda u sprint trci obezbedila je Verstapenu izjednačavanje sa F1 rekorodom pobeda legendarnog Mihaela Šumahera, sa još šest trka do kraja ovogodišnjeg šampionata, istovremeno postajući prvi vozač koji je osvojio titulu u subotnjoj trci, još od Nelsona Piketa i južnoafričkog grand-pri vikenda davne 1983. godine.

Šampionska slava u kategoriji vozača za holandskog vozača usledila je nakon pobede u Oracle Red Bull racing ekipe u konkurenciji konstruktora, osvojivši petnaest od šesnaest trka tokom ove sezone, potvrdivši vozačku i konstruktorsku duplu titulu po šesti put za ovaj tim.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group