O BRENDU

Šta je manje od Mini-a? Smart svakako. Dovoljno mali da se migolji unutar saobraćajnih gužvi, veoma štedljiv, lak za parkiranje ali i sa druge strane sa dovoljno stila da bude poželjan kupcima. To su imali na umu švajcarski proizvođači satova, Swatch i Daimler Ag kada su dizajnirali automobil Smart.

 

Istorijat automobila Smart počinje negde u Švajcarskoj, kada je generalni menadžer Swatch-a Nicolas Hayek odlučio da želi automobil koji će nositi ime kompanije - „Swatchmobile“. Smart zapravo predstavlja skraćenicu od Swatch Mercedes Art. Da bi ostvarili svoje planove, kontaktirali su Volkswagen, ali se nemačka kompanija borila sa finansijskim problemima u to vreme i odbacila je ponudu. Tek je Daimler Benz konačno dao zeleno svetlo za početak projekta.

 

Novo postrojenje osnovano je u mestu Smartville u Hambach, u Francuskoj 1994. godine. Ubrzo Swatch i Marcedes su ušli u sukob oko dizajna i ukupnih performansi budućeg automobila. Pre nego što je automobil i bio proizveden, švajcarci su se povukli iz projekta, ostavljajući Mercedes-u da završi projekat.

 

Prodaja je započeta 1998. godine i ispunila je početna očekivanja u svih 9 zemalja gde je započeta prodaja. Mercedes je lansirao još dva modela Smart-a, Roadster i Roadster Coupe tokom 2003. godine. Nešto veći model - Forfour, pojavio se na tržištu 2004. godine.

 

Kasniji modeli nisu bili prihvaćeni tako dobro, i mnogi kupci nisu bili impresionirani dizajnom i smatrali su ih previše skupim. Daimler je izgubio mnogo novca na ovom projektu (oko 4 milijarde evra između 2003 i 2006.godine) i odlučio je da obustavi proizvodnju većine modela Smart-a. Modeli poput Forfour i Roadster-a su ugašeni, a Fortwo (stari gradski kupe) je morao da promeni svoj dizajn, kako bi opstao na tržištu. Dizajnirali su ih nešto veće i promenili su im unutrašnjost, ali nisu rešili problem kontroverznog prenosa brzina.

SMART modeli u proizvodnji

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group