Kompanija Maserati oduševila svet novim GT2 trkačkim automobilom

Više slika

Više slika

MC20 model srednjeg motora postavio je kompaniju Maserati nazad na listu obožavalaca superautomobila, dok sada trkačka GT2 varijanta teži da učini isto u trkačkoj zajednici...

Jednostavno nazvan Maserati GT2, mašina bazirana na MC20 modelu dizajnirana je da ide ruku pod ruku sa drugim GT2 automobilima kompanija Porsche, Audi i Lamborhini. GT2 će se takođe takmičiti i u finalnim rundama 2023 Fanatec GT2 European Series takmičenja, pre nego što krene u svoj napad na titulu sledeće sezone.

Kao što ste do sada već pretpostavili, sve navedeno znači da GT2 nije legalan za uličnu upotrebu i poseduje pojedina mehanička poboljšanja koja ga čine kompetativnim na trkačkoj stazi, uključujući i novi sekvencijalni šestostepeni menjač umesto osmostepene jedinice duplog kvačila smeštene u ulično legalnoj verziji MC20 modela. Druge mehaničke modifikacije uključuju diferencijal ograničenog proklizavanja trkačkih specifikacije, ojačane osamnaestoinčne točkove centralnog zaključvanja, sa glatkim gumama i manualno podesivim dvosmernim amrotizerima.

Tu je takođe i novi izduvni sistem za trolitarsku V6 jedinicu kompaniije Maserati, koji izlazi na drugoj strani u poređenju sa regularnim modelom. Dupli turbo Nettuno motor poseduje istih 621 ks na raspolaganju kao i u ulično legalnoj varijanti, ali on svakako može biti tjuniran prema potrebama i zahtevima različitih trka.

Naravno, ni jedan GT2 model neće moći da se bori za tron bez ogromnog paketa aerodinamičkih poboljšanja, nevezano sa silom potiska koju generiše donorski automobil. Stoga, GT2 dobija novi spliter, zakrilca, testerastim izrezima na usisniku vazduha na nosu, zajedno sa velikim krilom i difuzorom pozadi i potpuno ravnim donjim delom šasije. Za popravljanje hlađenja pri konstantnim trkačkim brzinama zadužen je dodatak većih usisnika vazduha inad zadnjih blatobrana i masivne surle na krovu. A, pošto je hladan vozač, brz vozač, unutar putničke kabine koja je u potpunosti sportska ipak postoji klima uređaj.

Maserati je brend koji je trebalo pobediti sredinom prošlog veka, ali takođe i polovinom ovoga zahvaljujući MC12 jedinicama baziranim na Enzo modelima, ali italijanski gigant sada planira da otvori novo poglavlje po pitanju uspeha sa novim GT2 modelom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group