Vreme u kome je Lamborghini kreirao F1 bolide

Više slika

Više slika

Polo Storico divizija kompanije Lamborghini, odgovorna je za restauraciju starih modela ove kompanije...

Njen posao zasniva se na oživljavanju ulično legalnih superautomobila, ali poslednji projekat ove divizije, protegao se u sferu retro F1 bolida, takođe.

Ono što možete videti u našoj galeriji, predstavlja 1992 Minardi M191B model, jedan od nekoliko F1 trkačkih jedinica napajanih Lamborghini motorima. Njegova retauracija sada je potpuno gotova, što ga čini prvim F1 automobilom ikada kreiranim u radinosti Polo Storico odeljenja.

Eksperti u Polo Storico dugih sedam meseci radili su kako bi vratili ovaj stari Minardi u svoju fabričku formu i postavili ga u Lamborghini muzeju kao savršeni eksponat, vraćen u originalnu trkačku formu. Ovo uključuje brižno i pedantno restauriranje dvanaestocilindričnog motora, sposobnog da razvije 700 ks. Gume, rezervoar, motorna kontrolna jedinica, pojas sedišta i sistem za sprečavanje požara, postavljani su pod budnim okom Đankarla Minardija, osnivača ovog tima, sada poznatog kao Scuderia Toro Rosso.

Šasijskog broja #003, ovaj bolid nije poistigao preterano velike rezultate kojima se može pohvaliti, a njegov najveći uspeh predstavljalo je jedanaesto mesto tokom 1992 Spanish Grand Prix trke, kada je za njegovim volanom bio Kristijan Fitipaldi i pre nego što je model zamenjen novijom M192 varijantom takođe pokretanom Lamborghini motorom.

Međutim, od tada pa nadalje, samo je nekoliko jednoseda ikada uspelo da dovede ovu marku do nekoliko poena u ukupnom poretku konstruktora, a tu ubrajamo i podijum Agurija Suzukija, u njegovom rodnom Japanu 1990. godine i za volanom Larrousse Lola modela, koji se ističe kao veoma izuzetan. Bilo kako bilo, ovo je veoma važan model u istoriji italijanskog brenda, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je opskrbljivao F1 bolide motorima samo nekoliko kratkih sezona u ovom šampionatu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group