Audi se pridružuje Formuli 1

Nakon nekoliko meseci nagađanja i pisanja u medijima, Formula 1 zvanično je objavila da će se Audi pridružiti 2026 World Championship sezoni, kao snabdevač agregata...

Novi propisi o pogonskim sklopovima za 2026 sezonu zadraće trenutne V6 jedinice unutrašnjeg sagorevanja, uz prelazak na 100 % održiva goriva sa povećanjem upotrebe električne snage. I dok najbrži cirkus na svetu želi da postane karbonski neutralan do 2030.godine, Audi navodi da ove promene predstavljaju ključni faktor u njihovoj odluci vezanoj za pridruživanje motosportu.

"Oduševljen sam što mogu poželeti dobrodošlicu Audi brendu Formuli 1, budući da su oni ikonični tvorac automobila, pioniri i tehnološki inovatori", izjavio je predsednik Formule 1 i CEO Stefano Domenikali. "Ovo je veoma veliki trenutak za naš sport, koji naglašava ogromnu ogromnu snagu koju posedujemo kao globalna platforma koja nastavlja da raste", dodao je.

Sa operacijama Audi Sports koje su bazirane u Nojburgu, ovo će biti prvi put u više od deset godina da će F1 pogonski sklopovi biti napravljeni u Nemačkoj. Kao novi proizvođač, Audi obećava da objavi svoju odluku, odnosno odabir tima sa kojim će se udružiti do kraja ove godine, a rani izveštaji nam govore da će to najverovatnije biti McLaren.

"S obzirom na velike tehnološke skokove koje ova serija pravi prema održivosti u 2026.godini, možemo slobodno govoriti o novoj Formuli 1. Onoj koja se transformiše, a Audi brend želi aktivno da podržava ovo putovanje. Bliska veza između našeg Formula 1 projekta i AUDI AG Technical Development odeljenja će omogućiti svojevrsnu sinergiju", izjavio je Oliver Hofman, član odbora za Upravljanje Tehničkim Razvojem Audi brenda.

U narednih nekoliko meseci ćemo imati još detalja vezanih za ovu saradnju, dok se očekuje da će i Porsche uskoro imati sličnu objavu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group