SPOMENIK FIĆI U KRAGUJEVCU

Kragujevac će najkasnije za godinu dana, dobiti jedinstven spomenik koji će biti posvećen "fići" i nekadašnjoj fabrici automobila "Zavodi Crvena Zastava", izjavio je danas sekretar gradskog veća Kragujevca Zlatko Milić.

Milić je rekao da je "Udruženje ljubitelja fića" nedavno predalo Skupštini grada Kragujevca inicijativu za podizanje spomenika koji će podsećati na nekadašnji model automobila "Zastava 750", kako je zvaničan glasio naziv "fiće".

- Rukovodstvo grada saglasno je sa inicijativom i krenuće u proceduru realizacije te inicijative - istakao je Milić.

On je objasnio da je procedura takva da će prvo gradska komisija za podizanje spomenika o tome dati mišljenje i uputiti ga gradskom veću.

- Nakon toga ide inicijativa gradskog veća, izrada idejnog rešenja i podizanje spomenika. Očekujemo da se sve to završi u nekom roku od sedam-osam meseci najkasnije do godinu dana - kazao je Milić.

Predsednik "Udruženja ljubitelja fiće" Slavoljub Bataveljić je ukazao da je pokretanje proizvodnje "fiće" predstavljalo početak razvoja automobilske industrije u Srbiji, koja se sada nastavlja isporučivanjem tržištu novog fiatovog modela.

Spomenik će sačuvati uspomenu na sve proizvodene automobile, na prvu fabriku automobila na Balkanu, ali i na ljude koji su u njoj radili.

Proizvodnja "fiće" u tadašnjoj fabrici u Kragujevcu "Zavodi Crvena Zastava" počela je u 18. oktobra 1955. godine, a završena 18. oktobra 1985.

- Smatramo da ovaj grad treba da ima takvo obeležje, da se zna da je ovde nekada proizvođen veliki broj automobila, i da su porodice od toga živele - rekao je Bataveljić.

On je podsetio da je fabrika "Zavodi Crvena Zastava" proizvela oko pet miliona automobila, od čega 923. 487 "fića".

Prema Bataveljiću, i danas fića "krstari" drumovima i gotovo da ne postoji veći grad u regionu a da nema nekog od vlasnika tog vozila "nacionalne klase".

Izvor: Tanjug

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group