Nemački ministar preti zabranom vožnje vikendom zbog zakona o klimi

Sektor transporta u Nemačkoj nije ispunio svoje klimatske ciljeve, a sada ministar zadužen za to traži da se ciljevi za emisije ublaže...

Voker Vising, nemački ministar transporta, izjavio je da bi, ukoliko uskoro ne budu usvojene izmene zakona o klimi, mogao biti primoran da uvede drakonske mere, kao što je zabrana vožnje vikendom. Protivnici su nazvali njegov argument „neosnovanim“.

Vising je član demokratske partije i dugo se protivio merama za klimu kao što su ograničenja brzine na autoputu. Sada se zalaže za to da vlada uvede izmenu koja bi dozvolila industriji sa velikim zagađenjem da emituje više od zakonski dozvoljenog, pod uslovom da druge industrije zagađuju manje kako bi se sve izbalansiralo na nivou cele zemlje.

U pismu poslatom liderima vladajuće koalicije partija, koje je prvo video Bild, Vising je tvrdio da neusvajanje izmene „ne koristi ni klimi ni reputaciji savezne vlade“. Dodao je da bi, bez izmene, Ministarstvo saobraćaja moralo uvesti „restriktivne mere koje su teške za komuniciranje sa populacijom, kao što su sveobuhvatne i neodređene zabrane vožnje subotom i nedeljom“.

U martu je otkriveno da industrija transporta nije ispunila svoje zakonski obavezujuće ciljeve emisija za 2023. godinu, izveštava The Local. Po zakonu, Nemačka je obavezna da smanji svoje emisije za 65 procenata između 1990. i 2030. godine, dok ispunjava godišnje ciljeve emisija.

Ako sektor ne ispuni svoje godišnje ciljeve, ministar zadužen za njega mora uvesti paket hitnih mera kako bi se stvari vratile na pravi put. U ponedeljak, Savet stručnjaka za zaštitu klime zvanično će potvrditi statistiku emisija prvi put objavljenu u martu i zatražiti od Ministarstva saobraćaja da smisli nova pravila kako bi ispunilo svoje ciljeve.

Upkos pritisku koji će to staviti na ministarstvo, Julia Verlinden, zamenica lidera Zelene partije, rekla je da su tvrdnje Visinga neosnovane i dodala da ministri ne bi trebali da šire strah među stanovništvom kako bi dobili ono što žele.

Greenpeace je takođe osporio retoriku Visinga, tvrdeći da on pretvara neuspeh svog ministarstva u smanjenju emisija u politički pritisak. Grupa je navela da nakon godina blokiranja klimatskih mera, političar stvara horor scenarije kako bi njegovo ministarstvo u budućnosti manje radilo za zaštitu životne sredine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group