Moćni i veoma retki klasik odlazi na aukciju

Više slika

Više slika

Facel Vega predstavlja ime koje iza sebe poseduje posvećenu hordu obožavalaca, uprkos tome što kao brend ono ne postoji u industriji gotovo šezdeset godina...

Svi kolekcionari koji sebe smatraju dobrim poznavaocima i obožavaocima ovih retkih klasika, sada imaju priliku da ugrabe retki prototip poznat kao Facel II koji uskoro odlazi na aukciju. Nadmetanje organizovano u okviru RM Sotheby’s Villa Erba događaja zakazanog za maj mesec, nastojaće da udomi ovaj prototip na bazi uspeha prethodnih modela koji su takođe posedovali brojna poboljšanja.

Sudeći prema listi aukcijske kuće, prototip je kreiran 1959. godine i baziran je na HK500 seriji. Uprkos tome što poseduje status prototipa, ovaj automobil izgleda fantastično i poseduje prominentnu masku hladnjaka iz tri dela, okruženu predivnim duplim farovima klasičnog, okruglog dizajna. Njima su pridruženi zaobljena stakla, prepoznatljive linije karoserije i dupli izduvni sistem koji je integrisan u zadnji branik.

Iako većina protipova nije poznata po svojoj eleganciji, Facell II poseduje klasičnu čaroliju, kožne i drvene detalje koji prekrivaju gotovo sve unutar putničke kabine. Njima su priključeni trokraki upravljač, hromirani šalthebl i osam drugačijih instrument satova, uključujući i regularni časovnik.

Lista je veoma štura po pitanju specifikacija performansi ovog klasika, ali znamo da je 1959 HK500 serija na tržište stizala sa masivnim 6,3 litara velikim Chrysler V8 agregatom, koji je u to vreme stvarao više nego dobrih 355 ks, što je klasičnom modelu obezbeđivalo ubrzanje do stotke iz mesta za 8,5 sekundi, pre nego što razvije maksimalnu brzinu od 237 km/h.

6,3 litara veliki V8 se nalazio i u ulično legalnom Facel II modelu, a dokumentacija sugeriše da on pokreće i prototip, takođe. Sa druge strane, lista sugeriše i to da je ova mašina povezana sa Pont-à-Mousson četvorostepenim manualnim menjačem.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group