Tesla najavljuje smanjenje radne snage za više od 10% zbog usporavanja tržišta električnih vozila

Email o smanjenju radne snage koji je procureo javnosti dolazi nakon što je kompanija Tesla nedavno izvestila o svom prvom kvartalnom padu isporuka u poslednje četiri godine…

Tesla će smanjiti svoju globalnu radnu snagu za više od 10% kao odgovor na značajne promene na tržištu električnih vozila (EV). U internom emailu koji je prosleđen zaposlenima u kompaniji Tesla, a kasnije se pojavio na internetu, Elon Mask je izneo razloge koji stoje iza "teške odluke" o smanjenju radne snage dok se kompanija priprema za "sledeću fazu rasta."

Prema šefu kompanije Tesla, otpuštanja su strateški potez usmeren na "smanjenje troškova i povećanje produktivnosti." Maskov email dalje navodi: "Izvršili smo temeljan pregled organizacije i doneli tešku odluku da globalno smanjimo naš broj zaposlenih za više od 10%. Nema ništa što mrzim više, ali mora se uraditi."

Zanimljivo je da email ne spominje usporavanje globalnog rasta EV. Umesto toga, izvršni direktor pripisuje otpuštanja "dupliranju uloga i funkcija posla u određenim oblastima," koje su nastale zbog brzog rasta Tesle u poslednjih nekoliko godina.

Iako tačan broj radnika kompanije Tesla koji se suočavaju s gubitkom posla ostaje nepoznat, smanjenje od 10 procenata na globalnom nivou moglo bi uticati na preko 14,000 pojedinaca. Bloomberg beleži da je Tesla na kraju 2023. godine imao 140,473 radnika, gotovo dvostruko više u odnosu na 2020. godinu.

U tom periodu, nove fabrike su omogućile proizvođaču automobila da poveća proizvodnju popularnog Modela Y. Međutim, povećana ponuda, u kombinaciji s padom potražnje za EV, na kraju je naterala brend da smanji cene kako bi ostao konkurentan u odnosu na svoje kineske konkurente.

Tesla je nedavno objavila svoj prvi kvartalni pad u četiri godine, isporučivši 386,810 vozila u prvom kvartalu 2024, što predstavlja pad od 8,5% u poređenju sa prvom kvartalom 2023. i ispod prognoza analitičara. Iako je ponovo zauzela prvo mesto u prodaji EV, kompanija bi mogla doživeti slabu 2024. godinu u poređenju s prethodnom zbog industrijskog usporavanja u rastu EV. Akcije Tesle su pale za 31% ove godine, s dodatnim padom od 1,2% zabeleženim u trgovanju pre otvaranja tržišta danas.

Otpuštanja u Tesli nisu iznenadila zaposlene, pošto su menadžeri ranije ove godine dobili instrukcije da sastave liste imena. Ovaj potez odzvanja sličnim slučajem sredinom 2022. godine, kada je Tesla doživela značajno smanjenje svoje zaposlene radne snage, rezultirajući smanjenjem od 10%.

Možete pročitati ceo email Elona Maska upućen radnoj snazi ispod:

„Tokom godina brzo smo rasli sa više fabrika koje se šire širom sveta. Sa ovim brzim rastom došlo je do dupliranja uloga i funkcija posla u određenim oblastima. Dok pripremamo kompaniju za sledeću fazu rasta, izuzetno je važno da pregledamo svaki aspekt kako bismo smanjili troškove i povećali produktivnost.

Kao deo ovog napora, izvršili smo temeljan pregled organizacije i doneli tešku odluku da globalno smanjimo naš broj zaposlenih za više od 10%. Nema ništa što mrzim više, ali mora se uraditi. Ovo će nam omogućiti da budemo spremni, inovativni i željni sledećeg ciklusa rasta.

Želeo bih da se zahvalim svima koji napuštaju Teslu na njihovom trudu tokom godina. Duboko sam zahvalan na vašim brojnim doprinosima našoj misiji i želim vam sve najbolje u vašim budućim prilikama. Veoma je teško reći zbogom.

Za one koji ostaju, želeo bih unapred da se zahvalim na teškom poslu koji je pred nama. Razvijamo neke od najrevolucionarnijih tehnologija u auto industriji, energetici i veštačkoj inteligenciji. Dok pripremamo kompaniju za sledeću fazu rasta, vaša odlučnost će napraviti ogromnu razliku u dostizanju naših ciljeva.

Hvala,

Elon.“

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group