Precizan, pouzdan, svestran: Novi BMW X3 prolazi kroz dinamička testiranja vožnje

Više slika

Više slika

Novo izdanje globalno uspešnog Sports Activity vozila završava finalno usklađivanje sistema kontrole šasije i sistema pomoći vozaču...

Na kraju serije razvoja, novi BMW X3 prolazi kroz finalno usklađivanje svih sistema kontrole šasije i sistema pomoći vozaču u BMW Grupi test centru u Miramasu, u Francuskoj. Četvrta generacija Sports Activity vozila (SAV) u premium srednjem segmentu vozila biće predstavljena za nekoliko nedelja sa visoko efikasnim benzinskim motorima i naprednim plug-in hibridnim pogonom. Inženjeri za razvoj i testiranje osiguravaju da sve verzije modela novog BMW X3, bez obzira na koncept pogona i težinu, pokazuju superiorno upravljanje u svakoj situaciji kroz intenzivan program podešavanja. Dobro usklađena funkcionalnost svih automatizovanih sistema vožnje i parkiranja u novom BMW X3 takođe doprinosi harmoničnom iskustvu korisnika.

Novi BMW X3 već je prošao opsežna testiranja na snegu i ledu, u ekstremno toplim regionima i van asfalta na putu ka serijskoj proizvodnji. Sposobnost SAV modela za svakodnevnu upotrebu i putovanja testirana je i usavršavana u urbanom saobraćaju, kao i na krivudavim seoskim putevima, autoputevima i odabranim trkačkim stazama.

Inženjeri za razvoj koriste raznovrsnu test stazu u Miramasu kako bi stavili finalne dodire na iskustvo vožnje novog BMW X3. Pored asfaltnog ovala i prstena za autoput, tu su i slalom, serpentinske i kružne staze, kao i terenski i rukovodni kursevi sa različitim vrstama površina puta. To omogućava analizu i optimizaciju ubrzanja u pravcu i preko osovine, suspenzije i prigušivanja, preciznosti upravljanja i ponašanja pri kočenju novog BMW X3 do poslednjeg detalja.

Dinamika vožnje i efikasnost novog BMW X3 ima dosta koristi od inteligentne lakoće konstrukcije i optimizovanih aerodinamičkih svojstava. Sa koeficijentom otpora (Cd) od 0,27, postavlja nove standarde u svom konkurentskom okruženju.

U poređenju sa svojim prethodnikom, novi BMW X3 takođe ima širi trag i smanjeno podizanje na zadnjoj osovini. Pored toga, povećana je čvrstoća karoserije i veza šasije. Ciljana poboljšanja kinematike i elastokinematike obe osovine, kombinovane sa povećanjem od 19 procenata kastera prednjih točkova, osiguravaju primetno poboljšanu stabilnost pravca. Direktniji odnos upravljanja poboljšava komfor vožnje, dok su značajno modifikovane stabilizatorske šipke poboljšale dinamiku skretanja bez kompromisa u udobnosti vožnje.

Adaptivna šasija sa elektronski kontrolisanim amortizerima dostupna je kao opcija za novi BMW X3. Finalno podešavanje je deo testa dinamike vožnje u Miramasu i nudi dve mape koje se mogu izabrati preko My Modes. Pored toga, nova verzija SAV dolazi standardno sa najnovijom verzijom BMW upravljanja lateralnom dinamikom, koja osigurava preciznu kontrolu potrebnih obrtnih momenata upravljača, ograničenje proklizavanja točkova zasnovano na aktuatorima i raspodelu obrtnog momenta u krivinama Performance Control, prilagođeno vozačkoj situaciji u svakom trenutku.

Zahvaljujući jedinstvenoj ekspertizi BMW u razvoju, sve komponente i sistemi tehnologije pogona i šasije savršeno su usklađeni. Rezultat je karakteristična kombinacija preciznosti, suverenosti i svestranosti koja karakteriše iskustvo vožnje u BMW SAV-u.

Automatizovana vožnja takođe je optimizovana tipičnim nivoom integracije BMW brenda. Novi BMW X3 sadrži najnoviji BMW iDrive zasnovan na BMW operativnom sistemu 9 uključujući BMW iDrive kontroler i nudi značajno prošireni izbor sistema za automatizovanu vožnju i parkiranje u poređenju sa prethodnim modelom. Sa svojom standardnom opremom, jasno premašuje zahteve Euro NCAP sigurnosnog testa. Posebno osetljive intervencije kočenja i upravljanja asistentskih sistema u poređenju sa konkurencijom su još jedan primer jedinstvene integracione performanse BMW razvoja dinamike vožnje. Omogućuju harmoničnu interakciju između vozača i vozila u svakoj situaciji.

Izuzetna funkcionalnost svih asistentskih sistema zasniva se na najmodernijoj senzorskoj tehnologiji, kao i na softveru, procesorskoj i mrežnoj tehnologiji. Istaknute karakteristike u novom BMW X3 uključuju asistenta za promenu trake u vožnji i asistenta za parkiranje i manevrisanje, koji omogućava vozaču da kontroliše manevre izvan vozila pomoću pametnog telefona.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group