Električna vozila gube udeo dok hibridi napreduju

Registracije automobila u EU pale su za 5,2 posto u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, ali je prodaja BEV (baterijskih električnih vozila) pala za 11,3 posto, dok su benzinski i dizel automobili još teže je pogođeni...

Prodaja automobila u Evropi opala je u martu prvi put ove godine, ali brojke otkrivaju da bol nije jednako raspoređen. Električna vozila izgubila su nesrazmerno velik broj kupaca, dodajući dodatni stres proizvođačima automobila koji su snažno uložili u tehnologiju čisto električnih vozila, dok su hibridna vozila povećala svoj udeo na tržištu kupovine automobila.

Registracije u EU i dalje su bile veće u poređenju sa brojkama iz februara, ali je važnije to što su pale za 5,2 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, sa ukupno 1,031,875 jedinica. Brojke za januar i februar 2024. bile su takođe veće od brojki za januar i februar 2023, prema ACEA.

Ali prodaja električnih automobila nije pala samo za 5,2 posto, već za 11,3 posto na 134,397 jedinica jer su kupci okrenuli leđa EV modelima uprkos tome što trenutno postoji više izbora u tom sektoru nego ikada u istoriji. To stavlja udeo baterijskih električnih vozila na tržištu na 13 posto, što je pad sa 13,9 posto u martu prošle godine.

A gledajući brojke prodaje hibridnih vozila, nije teško shvatiti gde je otišla većina tih kupaca EV modela. Registracije hibrida porasle su za 12,6 posto, povećavajući njihov tržišni udeo sa 24,4 posto u martu 2023. na 29 posto ovog marta. Međutim, nisu svi hibridi delili slavu. Registracije PHEV (plug-in hibridnih električnih vozila) pale su za 6,5 posto, smanjujući njihov tržišni udeo na 7,1 posto.

Ali imajte u vidu i dilere koji se muče da prodaju čiste benzinske i dizel automobile. Registracije benzinskih vozila pale su za 10,2 posto, a dizel vozila za čak 18,5 posto. Te brojke treba verovatno posmatrati uz tržišne udele, jer nas podsećaju da su automobili sa neasistiranim sagorevanjem i dalje veliki igrači – za sada. Udeo benzinskih automobila u ukupnoj prodaji u martu iznosi 35,4 posto (pad sa 37,4 posto), a dizel vozila su činila 12,4 posto (pad sa 14,4 posto) ukupnih registracija.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group