Reli VW Polo GTI R5 poleće do stotke za 4,1 sekund

Više slika

Više slika

Nemački Volkswagen predstavio je potpuno novi Polo GTI R5 sportski model…

Dugoočekivana varijanta popularnog modela dobila je novu verziju, nekoliko meseci nakon prvog pojavljivanja u prototip varijanti, a sve se izdešavalo na veliku radost svih ljubitelja reli trka, koji su bili više nego razočarani kada je ova jedinica povučena iz Svetskog reli šampionata krajem poslednje sezone. Sada, gotovo godinu dana kasnije, nemački proizvođač konačno je vratio malog đavola na reli scenu, međutim, model poseduje ipak nešto drugačije kapacitete.

Predstavljan pre nekoliko dana u Španiji, novi Polo GTI R5 je zvanično došao je kao čistokrvni reli automobil dizajniran kako bi se takmičio u R5 klasi protiv rivala kao što su Citroën DS3 R5, Ford Fiesta R5 i Skoda Fabia R5 modeli.

Tokom mukotrpne transformacije iz ulično legalnog u reli vozilo, Polo je opremljen daleko agresivnijom opremom za karoseriju, uključujući sportski prednji branik, produžene opruge vešanja i veliki zadnji spojler. Model je takođe dobio i ultralagane ojačane točkove, zaštitni kavez i dodatni asortiman bezbednosnih karakteristika i opreme.

Snaga automobila obezbeđena je turbo motorom sa četiri cilindra i zapreminom 1,6 litara, koji stvara 272 ks i 400 Nm obrtnog momenta. Ova mašina spojena je sa petostepenim sekvencijalnim trkačkim menjačem koji svu silu šalje permanentno na sva četiri točka. Ove cifre performansi omogućuju da reli automobil, težak svega 1.320 kg, bude lansiran do stotke iz mesta za samo 4,1 sekund.

Sada već slavni Polo GTI R5 biće homologovan tokom sledećeg leta, a prvi vozači će imati čast da koriste nekoliko dana nakon njegove potvrde. Ukoliko sve prođe kako je planirano, automobil će svoj trkački debi proslaviti sledeće jeseni u nastavku reli takmičenja Svetskog kupa.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group