Prvi serijski model kompanije Lotus na licitaciji

Više slika

Više slika

Svi strastveni ljubitelji automobila kompanije Lotus će uskoro biti u mogućnosti da kupe njihov prvi proizvodni model Elit.

Ovo je potpuno restaurirana verzija Lotus Elite Series I, šasije pod rednim brojem 1009, koja je proizvedena 1958. godine i biće prodata na aukciji, koju organizuju Silverstone Auctions, 30. jula ove godine. Automobil je javno predstavljen na Earls Court Motor Show 1958. godine i potom ga je naručio lični prijatelj i najdraža mušterija Kolina Čapmana (osnivača kompanije) Kris Barber, decembra iste godine. Ovaj model je tokom nekoliko sezona učestvovao na trkama širom Evrope, nakon čega je udomljen u vlasnikovoj garaži.

Posle dužeg vremena pojavila se prilika za novi život, koju je pratila potpuna rekonstrukcija vozila. Proces restauracije ovog automobila je uključio njegovo ogoljavanje do same šasije i detaljan pregled, koji je izvršio autoritet za modele iz serije Lotus Elite, Malkom Rikets. Struktura karoserije od fiberglasa, koja je integrisana sa šasijom, se pokazala kao veoma dobra i originalna, ali je u ovom slučaju bila u potpunosti ogoljena i potom osvežena UDT zelenom bojom. Model je opremljen kompletnim sigurnosnim kavezom, odobrenim od strane FIA, potvrđenim Tillett B6F Carbon-GRP trkačkim sedištem, TRS sigurnosnim pojasom i Moto-Lita upravljačem.

Za obnavljanje motora je bio zadužen specijalista kompanije Coventry Climax, Glen Pikok, a on je vratio stari sjaj njegovoj čeličnoj, trkačkoj specifikaciji, koja sadrži kovane klipove i šipke, čelične poluge i velike ventile. Originalni menjač, koji potiče iz pogona MGA, je obnovio stručnjak Majk Dženings, koji je postavio novi šalthebl, prednje i zadnje ležajeve i ojačao  kvačilo i korpu. Montirani su novi točkovi, koje je kompanija MWS opremila sa pravim trkačkim pneumaticima marke Dunlop.

Automobil će biti prodat 30. jula i novi vlasnik će za njega najverovatnije morati da izdvoji između 100.000 i 134.000 dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group