Visoke performanse, agilnost, izražajnost: novi Audi S3

Više slika

Više slika

Sa mnoštvom novih funkcija, Audi S3 je više od običnog proizvodnog unapređenja…

Povećana snaga, razdelnik obrtnog momenta i drugi tehnološki vrhunci osiguravaju snažne performanse i agilno upravljanje. Vizuelno, kompaktni model odražava svoju povećanu dinamiku sa izražajnim dizajnom prednjeg dela, sportskim difuzorom i izduvnim sistemom sa četiri cevi. Audi S3 će biti dostupan u prodajnim salonima kao Sportback i kao sedan u drugom kvartalu 2024. godine, sa cenom koja kreće od 55.600 evra.

Sa 245 kW (333 KS) i 420 Nm obrtnog momenta, S3 je snažniji nego ikad. Kao deo proizvodnog unapređenja, 2.0 TFSI motor dobija povećanje snage od 23 KS i 20 Nm više obrtnog momenta. Rezultat je sigurna vučna snaga i snažno ubrzanje. S3 ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi. Maksimalni obrtni moment dostupan je u širokom rasponu obrtaja od 2.100 do 5.500 o/min. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h. Motor i menjač takođe su podešeni u sportskom maniru: Pri konstantnoj brzini i pri niskom do srednjem ubrzanju u delimičnom opterećenju, turbo punjač održava konstantne obrtaje. Sedmostepeni S tronic sada omogućava spontanije pokretanje, zahvaljujući većem početnom obrtnom momentu. To se postiže jačim pritiskanjem odgovarajućeg kvačila. Pored toga, vreme promene brzina pri punom opterećenju je prepolovljeno i obrtaji motora su povećani pri delimičnom opterećenju kada je menjač postavljen na D, što rezultira vrlo dobrom reaktivnošću.

Više dinamike vožnje: quattro pogonski sistem sa razdelnikom obrtnog momenta

Nakon RS modela, razdelnik obrtnog momenta sada je dostupan i u S3, povećavajući i agilnost i stabilnost. Ova tehnologija omogućava potpuno promenljivu raspodelu obrtnog momenta između zadnjih točkova. Razdelnik obrtnog momenta koristi elektronski kontrolisanu spojnicu na svakoj pogonskoj osovini za optimalnu raspodelu obrtnog momenta između unutrašnjeg i spoljnog točka u krivini – u zavisnosti od situacije u vožnji i izabranog Audi drive select režima.

Više emocija: Audi drive select režim dynamic plus

Audi drive select nudi šest različitih režima za širok spektar vozačkih iskustava – od naglaska na udobnost do visoke dinamike. Pored poznatih profila (auto, comfort, dynamic, individual i efficiency), unapređenje modela za S3 donosi novi dynamic plus režim, koji – kako mu i ime sugeriše – nudi posebno visoku dinamiku vožnje. U tu svrhu, što više obrtnog momenta stiže do zadnje osovine, a razdelnik obrtnog momenta uglavnom šalje na spoljni točak u krivini, što rezultira tendencijom ka prekomernom upravljanju. Elektronska kontrola stabilnosti (ESC) automatski je aktivna u sportskom režimu. Skromne intervencije sistema ESC osiguravaju povećano i još emotivnije iskustvo vožnje na površinama sa različitim koeficijentima trenja. Motor i menjač su takođe specifično podešeni za dynamic plus režim. U poređenju sa dynamic režimom, prazni hod 2.0 TFSI motora povećan je za 200 o/min na 1.300 o/min kako bi se dodatno poboljšale performanse pri startu. Odziv gasa je još direktniji. Pored kraćih promena brzina, menjač takođe doprinosi povećanoj dinamici sa kasnijim povećanjima i ranijim smanjenjima brzina.

Više preciznosti: optimizacija suspenzije

Ramena sa čvršćim ležajima i novi pivot ležajevi koji omogućavaju veći negativni nagib točka osiguravaju poboljšani odziv upravljača i povećanu bočnu kontrolu, što znači više prijanjanja i dinamike u krivinama. Prikladno, optimizovano progresivno upravljanje pomaže S3 da prolazi kroz krivine još preciznije. Posebno u srednjem položaju, upravljanje, sa svojim odnosom zavisnim od ugla, je centralnije, što poboljšava upravljivost. S sportska suspenzija dolazi kao standard u S3 modelima. Ona spušta telo za 15 mm u poređenju sa A3. Isto važi i za opcionu S sportsku suspenziju sa adaptivnim amortizerima, koji su posebno podešeni za razdelnik obrtnog momenta i odgovarajuće Audi drive select režime. Takođe se koristi nova generacija elektronske kontrole stabilnosti. Kontrola obrtnog momenta selektivna po točkovima, koja blago koči točkove na unutrašnjoj strani krivine tokom vožnje kroz krivinu, takođe je dalje razvijena, kao i ponašanje pri trakciji i usporavanju. Sveukupno, specifično podešavanje suspenzije S3 modela rezultira dinamičnim ulaskom u krivinu i ponašanjem u vožnji. Poboljšano upravljanje ide ruku pod ruku sa poboljšanom stabilnošću na granici.

Više prijanjanja: dve nove 19-inčne gume

Audi S3 standardno dolazi sa 18-inčnim gumama 225/40. Dostupne su dve 19-inčne gume 235/35 kao opcija, uključujući performans gume sa optimizovanim suvim upravljanjem i poboljšanim ponašanjem pri kočenju. Potpuno novo u ponudi: sportske gume Falken koje nude izuzetno visoko prijanjanje i preciznu stabilnost staze, posebno na suvim putevima. Pored toga, gume Falken Label D karakterišu izuzetno precizno upravljanje u celokupnom opsegu brzina.

Više usporavanja: veći kočioni diskovi

Povećana dinamika vožnje znači povećane zahteve za kočnice. Iz tog razloga, modelski unapređen S3 opremljen je većim ventiliranim kočionim diskovima na prednjoj osovini, koji su perforirani da pruže vizuelni naglasak. Čelična kočnica od 18 inča sada ima prečnik od 357 mm i, sa 34 mm, je četiri mm deblja nego ranije. Nova su i dvoklipna klešta na prednjoj strani. Oni dodatno poboljšavaju performanse kočenja, kao i veći jastučići i veća površina trenja diskova, koji imaju značajno veći termalni i time i veći kapacitet opterećenja.

Više izražajnosti: progresivan dizajn

Sa modelskim unapređenjem, Audi S3 ima još sportskiji i čvršći izgled. Heksagonalni, bezokvirni Singleframe ima novu strukturu koja je primetno ravnija i šira. L-oblikovani dizajnerski elementi naglašavaju voluminoznu rešetku koja, zajedno sa velikim, uglastim bočnim usisnicima vazduha, ističe dinamični karakter S3. Očaravajući prednji spojler, sa dve vertikalne šipke inspirisane motorsportom, povezuje dve strane i dodatno vizuelno spušta S3.

Novi branik takođe čini zadnji deo dinamičnijim nego ikad. Struktura Singleframe sa svojim karakterističnim L-krilima odražava se u sjajno crnoj zadnjoj pregradi iznad difuzora. Podeljena je na dva dela za S specifičan dizajn koji izgleda posebno sportski kada se kombinuje sa vertikalnim bočnim reflektorima koji su dizajnerska karakteristika RS modela. Dinamičan izgled zaokružuju četiri izduvne cevi, još jedna karakteristična S-model karakteristika. Opcioni izduvni sistem visokih performansi, koji pruža obimniji zvuk, ima titanijumski prigušivač.

Progresivan dizajn vozila dodatno je naglašen novim izražajnim metalik završnim obradama, uključujući District Green, Ascari Blue i Progressive Red. Prvi put, Daytona Gray je takođe dostupna u mat završnoj obradi.

Više raznolikosti: do četiri različita potpisa dnevnog svetla

Kao i redizajnirani Singleframe, dizajn svetla je znatno ravniji, naglašavajući širinu Audija S3. 24-pikselna elementa koja čine digitalna dnevna svetla u LED i Matrix LED farovima sada su raspoređena u tri reda na gornjem rubu kućišta. Prvi put u A3 seriji modela, sada je moguće odabrati i prebaciti između do četiri digitalna potpisa dnevnog svetla u MMI-u. "To našim kupcima nudi veći stepen personalizacije. Mogu promeniti izraz svog modela u bilo kom trenutku. Potpisi tumače samopouzdanje i agilnost na različite načine", kaže Cesar Muntada, šef dizajna svetlosnog iskustva u AUDI AG. "To važi i za dolazne/odlazne scenarije, koji su dizajnirani pojedinačno za svaki potpis." Zadnja svetla takođe imaju novi dizajn zadnjeg svetla i novo postavljanje dolazne/odlazne funkcije.

Više harizme: oštriji enterijer

Da bi se uskladio sa izražajnijim spoljašnjim delom, enterijer je takođe znatno oštriji. Ovde ima dosta promena – od dizajna menjača i ventilacionih otvora do dekorativnih tkanina i novog unutrašnjeg osvetljenja. Svi ovi elementi pokazuju preciznost u detaljima i naglašavaju progresivan i tehnički izgled vozila. Standardni paket ambijentalnog osvetljenja u S3 dodaje akcente u prostoru za skladištenje ispred menjača, na vratima i u prostoru za noge. Sa modelskim unapređenjem, središnja konzola i držač za čaše sada takođe imaju konturisano osvetljenje. Jedan upečatljiv novi dizajnerski element je tkanina na prednjim vratima koja je laserski sečena 300 puta.

Enterijer S3 modela karakterišu tamne boje sa nekoliko srebrnih akcenata. Crna obloga krova, pedale od nerđajućeg čelika, osvetljeni pragovi vrata sa aluminijumskim umecima sa S logom i enterijer u stilu aluminijuma naglašavaju sportski karakter vozila. Nasloni za ruke od veštačke kože i dvopojasna komforna klima dolaze kao standard. Spljošten na dnu, trokraki sportski kontur volan od kože sadrži multifunkcionalne dugmiće i nove hromirane poluge za menjač. Sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu i izraženim bočnim osloncima pružaju poboljšanu podršku. Pored Dinamica mikrofibre, dostupna je i nova tehnička teksturna tkanina za dekorativne umetke, kao i aluminijum i karbonska vlakna.

Više funkcionalnosti: integracija aplikacija i funkcija na zahtev

S3 je digitalan i povezan – zahvaljujući brojnim connect uslugama, funkcijama na zahtev i prodavnici za aplikacije. Pored digitalnog DAB+ radija i 10,1-inčnog ekrana osetljivog na dodir, Audi virtuelni kokpit i induktivni punjač za pametne telefone dolaze kao standard. Pored dva prednja USB C priključka za punjenje u središnjoj konzoli, standardno postoje dva dodatna priključka na zadnjem delu.

Druge opcionalne karakteristike uključuju MMI navigaciju plus, zajedno sa kompletnim connect portfoliom i pristupom prodavnici za aplikacije, što vozaču omogućava da koristi širok spektar aplikacija direktno na ekranu vozila. Izabrane aplikacije se instaliraju u S3 infotejnment sistem – bez obilaznog puta preko korisničkog pametnog telefona. Korisnici takođe mogu interagovati sa svojim aplikacijama putem glasovne komande. Funkcije na zahtev osiguravaju visok stepen fleksibilnosti. Ukupno pet pojedinačnih infotejnment i komfornih funkcija može se dodati online preko myAudi aplikacije, čak i nakon što je vozilo kupljeno.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group