Nissan Qashqai: osveženje već voljenog originala

Više slika

Više slika

U veoma konkurentnom segmentu krosovera, koji je Nissan pionirski razvio sa originalnim Qashqai modelom, već duže vreme nismo videli velike promene...

U malo više od tri godine od kada je lansirana treća generacija Qashqai modela, prodato je više od 350.000 jedinica u Evropi, i ovaj automobil nastavlja da postavlja standarde za krosovere - i dalje je pionir i merilo u svom segmentu. Da bi zadržao svoje mesto kao referenca, doživeo je sveobuhvatno estetsko osveženje, kao i značajna tehnološka unapređenja.

Eksterijer: Hrabar, prepoznatljiv i sportski izgled

Novi Qashqai odiše oštrim i modernim dinamizmom zahvaljujući njegovom osveženom dizajnu. Prednja rešetka Qashqai modela je temeljno ažurirana kako bi stvorila snažniji prvi utisak. Inspirisan uzorcima drevnih japanskih oklopa, sada se sastoji od desetina visokosjajnih, trodimenzionalnih elemenata u obliku zareza obojenih visokosjajnom crnom bojom koji izgledaju kao da lebde u prostoru između ruba haube i nosača registarskih tablica. Na stranama centralnog dela, "zarezi" formiraju trouglasti oblik od novih farova do tačke sa strane nosača registarske tablice, i završeni su "saten hrom" folijama na vrhunskoj verziji.

Nove prednje svetiljke donose osećaj svrhe i prisustva, sa još oštrijim izgledom. Sada karakterišu adaptivni modul za duga svetla dopunjen manjom jedinicom za širu distribuciju snopa, korisnu za povećanu vidljivost u uslovima slabog osvetljenja i magle. Ispod glavnog sočiva, dnevna svetla se sastoje od pet malih sočiva koja su istog oblika kao "zarezi" glavne rešetke. Dnevna svetla sada obuhvataju glavno sočivo fara, spajajući se sa tankim svetlom iznad fara koje je slično jedinici na prethodnoj iteraciji, ali sada ima osvetljeni "Nissan" ispis na svom spoljnom rubu. Gornji element dnevnih svetala postaje pokazivač pravca kada je aktiviran i, po prvi put, sadrži sekvencijalna svetla za skretanje (u zavisnosti od verzije).

Na zadnjem delu, oblik svetala ostaje nepromenjen, ali je njihova kompozicija unutar jedinice redizajnirana. Crveni svetlosni elementi sada se sastoje od četiri pojedinačna elementa koji odjekuju oblik "zareza" prednje rešetke. Oni izgledaju kao da lebde u kućištu sočiva i sada su u izrazito crvenoj boji, poznatoj kao "super crvena", što donosi osećaj povišene preciznosti. Sočiva su sada prozirna, kako bi se omogućio bolji pregled svetlosnih elemenata. Tanki bumerang svetlosni element koji okružuje gornju stranu svetlosne jedinice nastavlja se kroz zadnje svetlo i sada sadrži dinamični signal pokazivača pravca.

Branik je preoblikovan i sada ga karakteriše usklađena boja - ili sjajna crna na verzijama višeg stepena ili boja karoserije na novoj N-Design verziji.

Takođe, kada se posmatra sa strane, ažurirani Qashqai na višim stepenima opremljenosti koristi novu sjajnu crnu završnu obradu na karoseriji ispod vrata i lukova točkova.

Novi 18-inčni dijamantski sečeni aluminijumski točkovi sada su standard na Qashqai modelu srednjeg stepena. Za više stepene, tu je nova 19-inčna aluminijumska i nova 20-inčna dijamantski sečena verzija. Ovaj asortiman upečatljivih točkova daje jedan od najširih opsega u segmentu, dodajući dodatnu dimenziju osveženom dizajnu Qashqai modela.

Tri nove boje su dodate u paletu ovog vozila. Pearl White je nova i karakteriše čistiji ton koji izgleda kao da sija u određenim uslovima osvetljenja. Pearl Black zamenjuje prethodnu crnu opciju i ima bogatiji crni ton i efekat oštrenja definicije vizuelne geometrije Qashqai modela.

Deep Ocean je upečatljiva nijansa. Izgleda kao da se nalazi negde između tamnoplave i metalik tirkizne boje u zavisnosti od vladajućih svetlosnih uslova. Sigurno će pokrenuti razgovor među prolaznicima čiji je pogled privučen: "Da li je taj Qashqai plav ili možda zelen?".

Pet boja Qashqai modela - Pearl White, Deep Ocean, Fuji Red, Magnetic Blue i Ceramic Grey - su sve dostupne u dvobojnoj varijanti, sa crnim krovom za karakterističniji izgled.

Nova N-Design verzija

Nova dopuna liniji Qashqai je N-Design verzija. Zamišljena kako bi privukla kupce Qashqai modela koji bi želeli da njihova verzija bude posebno smela, a karakterišu je jedinstveni estetski dodiri. Na eksterijeru, donji deo karoserije ispod vrata i lukovi točkova su obojeni u boji karoserije na N-Design. Takođe, tu su jedinstveni, potpuno novi 20-inčni aluminijumski točkovi koji donose dodatno prisustvo na putu.

Unapređeni enterijer

Jednom kada potencijalni ili postojeći kupci Qashqai modela budu privučeni osveženim eksterijerom, njihova radoznalost će biti dodatno pojačana kada se upuste u preuređeni enterijer.

Za više verzije, postoji nova upotreba materijala Alcantara na kontrolnoj tabli, umecima na vratima, naslonima za ruke na vratima, poklopcu konzole za skladištenje u centru, čak i na jastučićima za kolena, sve u cilju podizanja ambijenta u vozilu.

Novi koloritni materijali ukrašavaju centralnu konzolu oko selektora brzina i dekorativni umetak između gornje kontrolne table i pretinca za rukavice, ističući pažnju usmerenu na detalje koja je temelj japanske izrade.

Ažurirane presvlake sedišta uvedene su preko tri viša nivoa opremljenosti Qashqai modela za još luksuzniji osećaj. Najuočljivija je crna delimično prošivena premijum koža na najvišem nivou specifikacije. Na pretposlednjem nivou, tu je prošivena sintetička koža koja se dopunjuje jantarnim detaljima na osnovi sedišta i ramenima naslona.

Sedišta u N-Design verziji karakteriše crna koža s šavovima i umecima od Alcantare®, dok posebno izvezeni natpis "Qashqai" krasi deo neposredno ispod naslona za glavu.

Dodatna nova dimenzija osećaja luksuza u vozilu je uvođenje ambijentalnog osvetljenja na N-Connecta, N-Design verzijama i višim. Napredne LED diode crvene, zelene i plave boje diskretno su smeštene tako da vozač (ili putnik) može personalizovati unutrašnje osvetljenje prema svojim željama. Na dva najviša nivoa, LED diode su postavljene i na zadnjem delu, tako da svi putnici mogu uživati u efektu. Podešavanja ambijentalnog osvetljenja mogu se kontrolisati preko centralnog informativnozabavnog ekrana.

Napredna tehnologija

Tempo napretka u automobilskom svetu sada ide ruku pod ruku sa napretkom u oblastima digitalne i obradne tehnologije. U ovoj oblasti, ažurirani Qashqai je iskoristio taj napredak kako bi svakodnevno vozačko iskustvo učinio još intuitivnijim i sigurnijim.

Around View Monitor [AVM] je jedna od najčešće korišćenih funkcija na Qashqai modelu i značajno je unapređena. Ovo je karakteristična Nissan tehnologija koja datira još iz 2007. godine. Kada se izabere rikverc, prikaz četiri spoljne kamere kombinuje se kako bi se dobila ptičja perspektiva vozila što omogućava parkiranje sa maksimalnim poverenjem. Novounapređena AVM tehnologija koristi četiri kamere za pružanje izuzetno jasnog prikaza u svim svetlosnim uslovima.

Unapređeni AVM sistem sada sadrži 3D funkciju koja omogućava vozaču da vidi automobil ne samo odozgo, već i da izabere jednu od osam različitih spoljnih tačaka gledišta kamere kako bi vizualizovao automobil s prednje, zadnje, bočne strane ili uglova kako bi potencijalno identifikovao bilo koje nevidljive spoljne opasnosti. Radi u tandemu sa Nissan sistemom za detekciju pokretnih objekata, koji emituje upozorenje kada oseti pokretni objekat u blizini Qashqaia.

Dodatno, funkcija poznata kao "nevidljivi pogled na haubu" omogućava vozaču da vidi položaj prednjih točkova kao da ih gleda neposredno iza, što mu omogućava da precizno manevriše na tesnim lokacijama, kao što su višespratni parking prostori gde betonski ivičnjaci mogu oštetiti točak. Ovaj pogled koristi mašinsko učenje za kreiranje slike na osnovu onoga što prednja kamera može videti ispred, pri čemu su točkovi nadovezani na pogled kako bi se dobila perspektiva.

Još jedna nova pametna AVM funkcija je "Memorija lokacije parking mesta" koja omogućava vozaču Qashqai modela da sačuva često posećene lokacije za parkiranje tako da automobil automatski prepozna lokaciju pomoću GPS funkcije. Kada se to dogodi, automobil će zapamtiti tačan položaj kako bi omogućio savršeno parkiranje svaki put - posebno korisno kada je raspoloživi prostor tesan.

Osim toga, AVM tehnologija može se koristiti za pomoć vozačima da sigurno izađu iz teških izlaza na put gde je vidljivost ograničena, jer koristi širokougaonu prednju kameru za prikazivanje pogleda s prednje strane haube, projektovanog na centralni ekran. Kao i funkcija "Memorija lokacije parking mesta", lokacije s ograničenom vidljivošću mogu biti sačuvane u GPS memoriji AVM-a, tako da će se automatski aktivirati blizu raskrsnice.

Napravljene su neke promene u dizajnu vizuala koji se prikazuju na TFT ekranu informacija za vozača iza volana. Dizajn pokazivača na displeju menja se u crveno u sportskom režimu, u zeleno u eko režimu ili u bledo sivu u standardnom režimu - u oba režima "normalnom" ili "poboljšanom".

Sada postoji "minimalni" režim koji smanjuje potencijalnu distrakciju za vozače prikazujući samo izabrani menjač, režim vožnje i brzinu. Za Qashqai opremljen e-POWER opcijom, prikaz protoka energije sada je dostupan u "normalnom" režimu.

"Osveženi Qashqai je imao koristi od sveobuhvatnog niza tehnoloških unapređenja. Od naredne generacije monitora za pregled okoline, koji će svakodnevno biti koristan našim kupcima, do uvođenja Google ugrađenih funkcija, koje Qashqai čine neodvojivim delom digitalnog života naših kupaca. U srcu Nissan posvećenosti inovacijama je intuitivno korisničko iskustvo i istinska praktičnost. Osveženi Qashqai personifikuje te prioritete", rekao je David Mos, viši potpredsednik za istraživanje i razvoj.

Napredni sistemi pomoći vozaču

Paket sistema pomoći vozaču značajno je unapređen kako bi se poboljšala budnost i intervencija, za maksimalni mir uma.

Prvo, funkcije autonomnog hitnog kočenja su prekalibrisane kako bi se poboljšalo otkrivanje rizika i brže reagovanje u slučaju mogućeg sudara. To se odnosi na hitno kočenje spreda, hitno kočenje pešaka spreda, hitno kočenje biciklista spreda i inteligentno hitno kočenje. U slučaju hitnog kočenja, aktiviraće se signal za hitno zaustavljanje. To pokreće treptanje zadnjih kočionih svetala kako bi privuklo pažnju vozila iza. Aktivira se kada se naglo primeni pritisak na kočnicu pri brzinama iznad 60 km/h.

Sistem za održavanje hitne trake sada se automatski aktivira pri pokretanju automobila tako što aktivira rad sistema za upozorenje o napuštanju trake i sistema za sprečavanje napuštanja trake pri brzinama iznad 60 km/h. Sastoji se od haptičkog upozorenja putem vibracija kroz volan kada sistem detektuje da je automobil previše blizu centralnih linija ili ivice puta.

Sistem inteligentne pomoći pri brzini koji pomaže vozaču da prilagodi sistem vozila vladajućem ograničenju brzine koristeći kameru za čitanje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine, kao i GPS podatke, sada je unapređen. Već postojeća trepćuća ikona privlači pažnju vozača kada su iznad ograničenja brzine, i sada će oglasiti alarm ako ne smanje svoju brzinu.

Novo za unapređeni Qashqai je brzi i jednostavni režim prilagođavanja pomoći vozaču, koji vozačima omogućava da brzo prilagode precizan nivo intervencije različitih tehnologija pomoći prema svojim preferencijama. To se može obaviti u dva koraka koristeći dugme za brzi meni na levoj strani volana i dugme „Ok“.

Google servisi

Osveženi Qashqai je prvo vozilo u Nissan evropskom asortimanu sa ugrađenim Google opcijama kao delom Nissan Connect informativnozabavnog sistema, što omogućava gotovo besprekornu interakciju između digitalnog života kupca i njihovog vozila.

Osveženi Qashqai dolazi standardno sa Google Maps i, jednom kada se prijave, vozači mogu pristupiti svojim omiljenim lokacijama i tačkama interesovanja preko svog ličnog Google naloga. To smanjuje zavisnost od mobilnog telefona i mobilne mreže. Ažuriranja „preko mreže“ osiguravaju da su informacije o mapama uvek ažurne.

Google Assistant omogućava vozaču da koristi svoj glas za pomoć bez korišćenja ruku u pokretu. Na primer, vozači mogu reći „Hej Google“ da kontrolišu sistem ventilacije vozila, grejanje sedišta i vetrobranskog stakla ili da se upute ka svojoj sledećoj destinaciji. Pored toga, vozači mogu obavljati telefonske pozive i slušati audio uputstva bez skretanja pogleda sa puta.

Vozači takođe dobijaju pristup ekosistemu aplikacija koje su dostupne za preuzimanje na Google Play. Mogu udobno slušati svoju omiljenu muziku, podkaste, audio knjige i još mnogo toga direktno iz svog vozila.

Za mir uma, ažuriranje Nissan Connected Services će nadgledati Qashqai u ime vozača. Može podsetiti kupce ako su zaboravili da zaključaju automobil ili zatvore prozore ako ostanu otvoreni minut nakon što motor prestane sa radom. Kupci mogu zatvoriti prozore i zaključati automobil iz aplikacije za pametni telefon. Takođe će ih upozoriti ako je automobil oštećen ili ga odnese pauk. U slučaju sumnje na krađu, može biti imobilisan i uz pomoć Nissan dobavljača treće strane, a organi za sprovođenje zakona mogu biti obavešteni radi njegovog povratka - čak i u inostranstvu.

Takođe, kupci Qashqai modela sa pretplatom na data plan mogu takođe koristiti Amazon Alexa sistem za pametne kuće. Kupci mogu razgovarati sa Amazon Alexa i tražiti da pusti muziku, čuju vesti, provere vremensku prognozu, kontrolišu uređaje pametne kuće i još mnogo toga.

e-POWER: jedinstveni i inovativni pogonski sklop

U duhu pionirskog duha koji je doveo do nastanka originalnog Qashqai modela i koji je izmislio segment krosovera, e-POWER je jedinstveni i inovativni elektrifikovani pogonski sklop koji se pokazao veoma popularnim kod kupaca od njegovog lansiranja 2022. godine.

U svetu inženjerstva, najjednostavnije ideje su često najbolje, a e-POWER savršeno odražava taj princip. Benzinski motor generiše električnu energiju koja se koristi za pokretanje točkova. To je mnogo jednostavnije rešenje od mnoštva tradicionalnih hibrida koji se danas prodaju.

Rezultat te jednostavnosti je iskustvo vožnje koje kombinuje odzivnost i sofisticiranost s efikasnošću – bez kompromisa u pogledu vozačkog užitka. Zahvaljujući e-POWER, kupci više ne moraju da prihvate prosečno iskustvo vožnje kao što je to slučaj sa tradicionalnim hibridima. Ključ e-POWER jedinstvenog i inovativnog pogonskog sklopa je da nema menjača. Točkovi su uvek direktno pokretani električnim motorom.

Direktni pogon elektromotora na točkove znači trenutni, visoki obrtni momenat i linearni odgovor. To predstavlja osećaj vožnje električnim vozilom bez potrebe za punjenjem – korak ka budućnosti za kupce koji još nisu spremni za prelazak na 100% EV.

Jedina uloga naprednog turbo punjenog trocilindričnog motora – sa tehnologijom promenljivog kompresijskog odnosa – je da generiše električnu energiju, koja se preko invertora šalje ili 140kW elektromotoru ili bateriji od 1.8kwh (ili oboje, u zavisnosti od vozačkog scenarija). Motor tiho radi u pozadini kako bi obezbedio neophodno punjenje bateriji i motoru. Programiran je tako da obezbeđuje električnu energiju u odnosu na brzinu vozila kako bi se izbegla zbunjujuća nepovezanost između pozadinskog zvuka i napretka vozila.

Kao čisto električno vozilo, sistem e-POWER može iskoristiti momenat tokom kočenja ili slobodnog kretanja da vrati električnu energiju u bateriju. Vozači takođe mogu izabrati B režim na selektoru menjača za više nivoe regeneracije kočenja. Nissan funkcija e-Pedal Step omogućava vozačima da voze koristeći samo gas – gde se značajno kočenje postiže otpuštanjem gasa. Nakon nekoliko minuta, vožnja sa aktiviranom funkcijom e-Pedal Step postaje druga priroda, posebno u urbanom okruženju. (Kočnica može i dalje biti potrebna u nekim nepredviđenim okolnostima. I e-Pedal Step će kočiti vozilo samo dok ne dostigne brzinu „puževog koraka“, kao tradicionalni automatski menjač. Za potpuno zaustavljanje, biće potrebna kočnica).

Od svog lansiranja na oba modela, Qashqai i X-Trail, u septembru 2022. godine, Nissan je prodao preko 100.000 vozila opremljenih e-POWER u Evropi – kupci obožavaju osećaj električne vožnje.

Širok spektar ažuriranja koji su uvedeni u Qashqai osmišljeni su kako bi se poboljšao njegov privlačan izgled stvaranjem nove N-Design verzije. I, širom linije, postoji dodatna praktičnost, komfor i vodeća digitalna integracija u segmentu zahvaljujući novim Google funkcijama. Qashqai je stvorio segment zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kombinaciji dizajnerskog apela, praktičnosti i korisnički prijateljske tehnologije. Ova ažuriranja i inovativni elektrifikovani pogonski sklop e-POWER će održati Nissan poziciju kao kreatora i inovatora u segmentu krosovera, rekao je Arno Karpentijer, potpredsednik, Strategija proizvoda.

Ažurirani Qashqai je sada u proizvodnji u Nissan fabrici u Sonderlandu, gde je od lansiranja originala 2007. godine konstruisano više od 1,3 miliona jedinica.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group