Ruski Humvee

Ruski proizvođač automobila, traktora, kamiona i mašina, slično kao naš bivši IMT, ZiL, je predstavio za sada neimenovano koncept vozilo koje najavljuje novo rusko vojno vozilo...

 


Sam koncept, kao što možete da vidite na priloženim slikama, je poprilično futuristički i ne liči ni na jedno konvencionalno vojno vozilo, pogotovu ne rusko. Ipak, iako izgleda kao da je izašao iz SF filma, ovaj ruski Humvee svojom agresivnom pojavom ostavlja malo sumnje da mu je glavna namena upravo vojna.

Ovo vozilo se navodno bazira na standardnom Humvee-ju američke vojske, a u njemu se može prevesti desetero putnika, uključujući i vozača, dok se raspored sedenja može prilagoditi potrebama. Ovaj 6,33 m dugačak automobil pokreće Cumminsov 4-cilindrični diesel motor snage 185 KS, a tu je i 5-stepeni ručni menjač. 

ZiL je ovo vozilo napravio prema porudžbini ruske vojske koja je zahtevala 4x4 vozilo, mase između 1 i 2,5 tona. Ova relativno mala masa daje do znanja da mu je oklop tanak, a zakrivljeni pod bi trebao da služi za umanjivanje štešte od eksplozije mina i sl.  

Ako bi ovaj projekat dobio zeleno svetlo za vojnu proizvodnju, očekivano je da bi mogli da vidimo i luksuznu civilnu verziju za ruske oligarhe. što je uobičajena praksa u Rusiji.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group