Istraživači sa Harvarda stvorili su bateriju čvrstog stanja koja se puni za samo 10 minuta

Baterija čvrstog stanja koju su razvili uključuje litijum-metalne anode umesto grafitskih...

Istraživači sa Harvarda, tačnije Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), razvili su naprednu bateriju čvrstog stanja koja se može napuniti za 10 minuta, dok istovremeno može biti punjena i pražnjena više od 6.000 puta, što je savršeno za električna vozila budućnosti.

Baterija čvrstog stanja koju su razvili istraživači sa Harvarda koristi litijum-metalnu anodu umesto grafitske anode. Ove nove anode navodno imaju deset puta veći kapacitet od komercijalnih grafitskih anoda i koriste čestice silicijuma veličine mikrona kako bi sprečile formiranje dendrita na anodi. Dendriti su sitne izrasline metala koje mogu nastati na površini anode i stvoriti neujednačenu površinu, kako prenosi Electrek.

Harvard već ima razvijene prototipne baterije veličine poštanske marke, a navodi da je baterija zadržala 80% svoj kapacitet nakon 6.000 ciklusa, daleko nadmašujući tradicionalne baterije sa ćelijama u obliku kesice.

„Baterije s litijum-metalnim anodama smatraju se svetim gralom baterija jer imaju deset puta veći kapacitet od komercijalnih grafitskih anoda i mogu značajno povećati domet električnih vozila“, rekao je Šin Li, vanredni profesor na SEAS u oblasti nauke o materijalima. „Naše istraživanje predstavlja važan korak ka praktičnijim baterijama čvrstog stanja za industrijske i komercijalne primene.“

Harvard Office of Technology Development licencirao je svoju tehnologiju kompaniji Adden Energy, koju su osnovali Li i još troje bivših studenata sa Harvarda.

Baterije čvrstog stanja smatraju se sledećim korakom za električna vozila. Toyota je jedan od proizvođača automobila koji radi na ovim naprednim baterijama i nedavno je najavila da će prodavati električna vozila sa baterijama čvrstog stanja za „par godina“. Ove baterije će omogućiti vreme punjenja od oko 10 minuta i domet do 1.200 km.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group