Hyundai predstavio prvi Ioniq 5 sa inovativnom e-modul tehnologijom na sve četiri strane

Hyundai Mobis odeljenje predstavio je svoje poslednje e-corner module krajem prošle godine i oni već mogu biti viđeni na nekoliko koncepata ove kompanije...

Međutim, ono što je zaista privuklo pažnju svetske javnosti jeste snimak Ioniq 5 prototip modela koji poseduje e-corner module na sve strane i kreće se bočno kao kraba.

Ovi moduli omogućuju točkovima da se okrenu za devedeset stepeni i manevrisanje bez premca. Kao što je moguće videti u klipu, prototip poseduje kraba sistem vožnje, koji sva četiri točka okreće pod uglom od devedeset stepeni.

Ovo omogućuje vozilu da putuje sa strane na stranu, umesto da se jednostavno kreće napred/nazad kao obično. Nije potrebno ni naglašavati koliko je paralelno parkiranje pojednostavljeno sa ovakvim sistemom i sve što je potrebno da uradite jeste da stanete pokraj praznog mesta i uklizate na njega kao polica.

Onda kada je potrebno da se skrene brzo, postoji funkcija sa nultim okretom, koja dozvoljava vozilu da rotira svoje točkove pod uglom od oko 45 stepeni kako bi omogućio sebi brzi i pun okret od 360 stepeni oko svoje ose.

Štaviše, prototip ovog modela može biti vožen dijagonalno kao GMC Hummer EV automobil, sa pivot okret funkcijom takođe, koja omogućuje da prednji točkovi ostanu pravi dok se zadnji okreću za 90 stepeni. Ovo je slično funkciji sa nultim okretom, iako je radijus okreta malo veći.

Hyundai Mobis ne govori previše o prototipu, ali je u svom snimku naglasio da su ovi pokreti iz realnog života omogućeni e-corner modulima i naglašava da su prednosti ovakvog sistema najbolje vidljive u gradskim sredinama ili teretnim i transportnim prostorima.

Kao što je prethodno navedeno, e-corner moduli kombinuju upravljačke, kočione, vozačke i sisteme vešanja u svakom točku. Hyundai Mobis odeljenje poigrava se ovom idejom više od pet godina, sa prvim konceptom ove tehnologije koji je debitovao na CES događaju 2018. godine. Glavni cilj ovog sistema i modula predstavlja njihovu instalaciju u proizvodnim modelima, što će garantovati graciozno manevrisanje uskim prostorima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group