Interesantan koncept koji kolekcionari mogu kupiti ali ne i voziti

Više slika

Više slika

Iako su konceptualna vozila po svojoj prirodi gotovo sva interesantna, pojedina se ističu iz gomile mnogo više od drugih, a upravo je to slučaj sa više nego interesantnim AM Van Concept modelom iz 1977. godine...

Kao deo serije konceptualnih vozila brendiranih pod Concept 80 projektom kompanije AMC, njena potencijalna proizvodna linija predstavljala je ideju Roja Čapina Mlađeg, zasnovanu na ugađanju Amerikancima i njihovim potrebama za manjim, gorivno efikasnijim modelima, koji ipak ne štede na stilu i komforu.

Dizajnersko odeljenje kompanije AMC, predvođeno Ričardom Tigom, tvorcem AMX, Javelin, Jeep Cherokee i ostalih slavnih modela, razvilo je šest konceptualnih automobila koji su imali veliku turu po Americi. U Concept 80 seriju bili su uključeni kompaktni hečbek, skalirani Jeep, mali električni automobili i AM Van model, koji je sudeći prema brojnim izlaznim anketama predstavljao napopularniji od svih.

Dizajn ovog modela nastojao je da prikaže estetiku maslkar automobila, koju deli sa proporcijama sličnim bagi modelima Meyers Manx. Veliki, široki točkovi naglašavaju pogon na svim točkovima koje je ovo vozilo trebalo da dobije, sa hromiranim izduvnim granama i Turbo oznakama koje najavljuju moćan, ali pre svega efikasan motor koji je trebalo da ga pokreće.

Kao konceptualni automobil, on zapravo nije imao dosta od tih karakteristika, već je prvobitno bio maketa drvenog rama sa karoserijom od fiblerglasa, bez motora i funkcionalnih vrata, ali i enterijera koji je vredan pomena, tako da svako ko odluči da kupi ovaj interesantan komad automobilske istorije neće moći sa njim da jurca ulicama. Koncept možda nije bio vožen, ali je poslednjih godina bio eksponat u brojnim muzejima.

Smatran jedinim primerkom svoje vrste i sa dugom karijerom salonskog predstavljanja, ovaj model je u prilično dobrom stanju, posebno kada u obzir uzmemo njegove godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group