Kineski električni terenac sa helikopterom: Revolucija u gradskom prevozu

Kineski 6×6 električni terenac u stilu Cybertruck modela Elona Maska skriva dvosobni električni helikopter iza svog zadnjeg poklopca, a početak njegove proizvodnje najavljen je za blisku budućnost...

Svake godine na CES izložbi, bar nekoliko koncepta letećih automobila obećava da će zauvek revolucionarizovati gradski prevoz. Ovogodišnje izdanje najvećeg i najmoćnijeg tehničkog događaja na svetu nije ništa drugačije. Kineska automobilska kompanija XPeng i njeno odeljenje za električnu avijaciju AeroHT predstavili su ne jedan, već dva koncepta letećeg automobila, koji se jako razlikuju po dizajnu i pristupu. Onaj koji nam je privukao pažnju je modularni “Zemaljski nosač aviona”, za koji kompanija kaže da će uskoro ući u masovnu proizvodnju. Zar to već nismo čuli? Skoro svi takvi koncepti su se ispostavili kao neostvareni snovi. Ipak, ovaj koncept ne samo da je prilično kul, već je i nešto realističniji.

Land Aircraft Carrier dizajniran je kao futuristički izgledajući kombi sa 6×6 pogonom na sva četiri točka i upravljanjem zadnjih točkova. Kao i sva druga XPeng vozila i koncepti, modularni automobil karakteriše potpuno električni pogon. Međutim, nema detalja o motorima ili baterijskom paketu koji ih pokreće.

Najzanimljiviji deo vozila je njegov jedinstveni dvodelni dizajn, koji može besprekorno da prelazi iz zemaljskog u vazdušni režim. Kombi u osnovi deluje kao Zemaljski modul za mali dvosobni helikopter nazvan Vazdušni modul.

Prema kompaniji, letelica je sposobna za vertikalno poletanje/sletanje i letove na niskim visinama, a njen električni pogonski sistem ispunjava bezbednosne zahteve u slučaju pojedinačnog kvara. Štaviše, eVTOL podržava ručne i autonomne režime letenja. XPeng kaže da je “posvećen proizvodnji najsigurnijeg inteligentnog električnog letećeg automobila za ličnu upotrebu.” Iako cena nije objavljena, osnivač kompanije, He Xiaopeng, rekao je da će nosač biti cenjen u segmentu od 1 milion RMB ($140.500). XPeng kaže da će početi da prima prednarudžbine u četvrtom kvartalu ove godine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group