Uradi-sam solarni krov za Tesla Model Y dodaje 32 km prleaznom opsegu

Vlasnik ovog zanimljivog solarnog krova se nada da će ga prodati vlasnicima Modela Y po ceni od 4.000 dolara...

Tesla Model Y može biti najprodavanije električno vozilo na svetu, ali vlasnik jednog primerka u SAD smatra da ga može učiniti još boljim razvojem solarnog krova za proširenje dometa.

Vlasnik u pitanju stoji iza kompanije DartSolar i radi na prototipu svog solarnog krova već dve godine. Ono što je stvorio sastoji se od devet solarnih panela od 175 vati koji se postavljaju na krov Modela Y i mogu se rasklopiti do otprilike iste veličine kao tipično parking mesto u SAD.

Svaki od devet panela povezan je sa teleskopskim cevima od ugljeničnih vlakana, i uz pet sati sunčevog svetla, mogu povećati domet automobila za otprilike 32 km. Zatim se mogu lako sklopiti i složiti jedan na drugi dok su pričvršćeni na krov Tesle. Naime, tvorac kaže da se celokupni sistem može sklopiti za manje od jednog minuta. Čitava postavka teži manje od 75 kg.

Naravno, imati veliki solarni niz poput ovog možda nema puno smisla ako živite u saveznoj državi gde ima dovoljno javnih punjača ili ako imate AC punjač kod kuće. Međutim, mogao bi biti koristan prilikom avantura u divljini, daleko od stanica za punjenje gde bi dodatni doseg obezbeđen panelima mogao biti koristan. Takođe bi mogao dobro funkcionisati tokom nestanka struje kao rezervni izvor energije kako bi održao električno vozilo u pokretu.

Tvorac DartSolar trenutno radi na drugoj generaciji prototipa sistema koji se odriče drvenih komponenti u korist ugljeničnih vlakana. Kada sistem bude spreman za proizvodnju, mogao bi koštati oko 4.000 dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group