U Švajcarskoj oboren svetski rekord u ubrzanju do stotke

Konstantno slušamo o automobilskim ubrzanjima do stotke iz mesta, sa Formula 1 bolidom koji ovaj sprint završava za 2,6 sekundi i brojnim drugima koji za isti posao zahtevaju manje vremena...

Jedan od takvih modela je specijalno kreirani automobil nazvan Mythen, koji je u mogućnosti da ubrza do stotke za manje od jedne sekunde.

Novi svetski rekord postavljen je od strane studenata sa ETH univerziteta u Cirihu i Univerziteta primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu, koji su proveli veći deo ove godine radeći na četvorotočkašu koji može ostvariti ovaj neverovatni cilj i ubrzati do sto iz mesta za manje od jedne sekunde. Prethodni rekord ubrzanja iznosio je 1,46 sekundi i postavljen je od strane tima sa Univerziteta u Štutgartu septembra meseca prošle godine.

Sa ciljem da budu bolji od 1,461 sekundi, studenti iz Švajcarske želeli su to da izvedu sa stilom, što su na kraju i uspeli. Sa težinom od svega 140 kilograma, Mythen je prilično skromno vozilo i dizajnirano je kako bi izvuklo najviše od sile potiska. Sa čitavim vozilom centriranim oko toga da prenese što je više moguće obrtnog momenta na asfalt, vozač Kejt Mageti uspela je da ubrza sa ovim specijalnim modelom do od nula do sto za neverovatnih 0,956 sekundi.

„Sve je izgledalo kao rolerkoster sa zaista neverovatno brzim startom“, objasnila je Kejt, dodajući da je samo osetila da se iznenada kreće zastrašujuće brzo. „Osećate napetost i udarac“. Ono što je još impresivnije jeste to što je automobil prilično dobro prilagođen za naglo zaustavljanje takođe, što je više nego korisno kada imate mogućnost da ubrzate do stotke ispod jedne sekunde. Kao što stara izreka kaže: ’niko nije stradao od brzine, već od naglog zaustavljanja’, tako da je veoma dobro što je ovaj maleni metak kreiran za toliko drastične promene u brzinama.

Studenti su dobro mislili o svemu kada je reč o ovom modelu, kreiranom od ultra-lakih ugljeničnih vlakana i aluminijuma. Maleni automobil poseduje 326 ks, ali pošto je toliko lagan i dobro dizajniran, on jednostavno dostiže zastrašujuće nivoe ubrzanja.

Jan Bernard, vodeći stručnjak u Academic Motorsports Club Zurich organizaciji, izjavio je: „Rad na ovom projektu zajedno sa mojim studentima predstavljao je zaista napeto iskustvo. Uprkos tome, sve je donelo dosta zabavnog rada, kako bi se konstantno isporučivala nova rešenja i ono što učimo na predavanjima prenelo u praksu. Naravno, ovo je bilo potpuno unikatno iskustvo i ujedno nam je donelo novi svetski rekord“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group