U Mađarskoj nakon udesa planuo električni Kia model

Snimak iz Budimpešte pojavio se na mreži i predstavlja nam veliki požar koji se dogodio nakon sudara između Kia EV6 i nečega što izgleda kao betonska bankina...

Okolnosti ovog incidenta ostaju prilično obavijene misterijom, ali deluje da je novo, baterijski napajano električno vozilo, Kia EV6, iz Južne Koreje, završilo u betonskoj barijeri zakucavajući se čeono. Na snimku koji je nastao na licu mesta jasno je moguće videti plamen kako se podiže iz prednjeg dela vozila.

Baš kao i uzrok nesreće, poreklo vatre ostaje potpuno nepoznato, ali je dobro dokumentovano da oštećenja na kablovima visoke voltaže mogu izazvati da se vozilo zapali i da litijum-jonske baterije, kao one koje napajaju EV6, mogu biti veoma teške za gašenje kada ih jednom zahvati plamen.

Ukoliko je ovde bila reč o modelu sa pogonom na svim točkovima, veoma je moguće da se sudar desio zbog oštećenja na električnom motoru, smeštenom na prednjem delu osovine i da je povezan sa visokovoltažnim delovima, ali takve informacije nisu bile dostupne u vreme pisanja ovog članka. Međutim, InsideEV publikacija ističe kako deluje kao da se vatra ne širi iz baterijskog pakovanja.

Na nesreću, Villanyautostok, kanal koji je objavio snimak na YouTube platformi, izveštava da je vozač ovog modela povređen u incidentu i da je prevežen u bolnicu, dok njegovo stanje nije poznato za sada.

Studije sugerišu da je daleko manje zabeleženih slučajeva u kojima su izgorela električna vozila, u poređenju onih sa kojima su povezani modeli sa motorima unutrašnjeg sagorevanja i hibridnim vozilima. Uprkos tome, požari povezani sa litijum-jonskim baterijama, koje koriste brojni električni automobili, veoma je teško ugasiti.

Ovaj problem može prerasti u veoma komplikovanu situaciju za kompaniju Kia, koja je se nalazi na svom velikom putu i u proboju ka elektrifikaciji. Sestrinska kompanija Hyundai, takođe je uključena u čitav debakl, jer su njena električna vozila, kao što je Kona Electric, opozvana sa tržišta zbog rizika vezanih za požare, dok se kompanija susreće sa velikim javnom hajkom u Južnoj Koreji zbog toga što nije uradila dovoljno kako bi rešila čitavu situaciju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group