Toyota ostala bez proizvodnje zbog požara koji je uništio fabriku dobavljača u Češkoj

Toyota je obustavila proizvodnju Aygo X i Yaris modela u svojoj fabrici u Češkoj, nakon što je veliki požar u potpunosti uništio pogone njenog dobavljača, uzrokujući nestašicu delova...

Vatra je planula u Novares CZ Zebrak fabričkim pogonima u Beoun regionu u Češkoj, gde kompanija Novares CZ proizvodi ključne plastične komponente za japanskog proizvođača, ali i druge brendove, igrajući ključnu ulogu u njenom evropskom i svetskom tržišnom prisustvu.

Lokalni mediji navode da je požar koji je dugo goreo napravio štetu od 1,8 milijardi čeških kruna, što je oko 81.644.500 dolara, kompletno uništavajući proizvodni pogon i magacine. Kako bi odgovorila na ovaj incident, kompanija Toyota poslala je svoje procenitelje kako bi zaključili koliku je štetu ova fabrika pretrpela. Vatrogascima je bilo potrebno preko pedeset sati kako bi obuzdali vatrenu stihiju, dok su njihovi napori ovekovečeni putem YouTube platforme od strane lokalne medijske kuće ČRzprávy.

Kako je preneo Rojters, portparol kompanije Toyota, Tomas Paroubek, izjavio je za medije: „Bili smo primorani da prekinemo proizvodnju juče. Ovo će bez ikakve sumnje imati veliki uticaj na naše proizvodne planove i za sada nije potpuno jasno do kada će nestašica trajati“.

Uprkos svim nedaćama koje su snašle ova dva brenda, zaposleni kompanije Toyota koji su radili u proizvodnji zadržaće svoje regularne radne sate. Japanski brend je odlučio da te ljude uposli na nekim drugim zadacima, uključujući i trening, tokom ovog perioda. Cilj iza ove odluke zasniva se na osiguravanju adekvatne pripreme zaposlenih za ponovno pokretanje proizvodnje kada se za to stvore uslovi.

Nestašica će uticati na urbane krosovere Toyota Aygo X i Yaris sabkompakt liniju, koji su specijalno pripremljeni za evropsko tržište. Prethodno, ovaj proizvodni pogon japanskog brenda u Češkoj korišćen je za proizvodnju Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 108 modela, koji su zajedno razvijani u saradnji tri kompanije. Međutim, nakon što su Citroen i Peugeot prekinuli proizvodnju svojih linija, kompanija Toyota je u potpunosti restruktuirala ovu fabriku u Kolinu kako bi se prilagodila njenim proizvonim namenama.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group