Sudija podržao tužbu koja tvrdi da je Tesla smanjio domet za 20% uz pomoć softverskih nadogradnji

Međutim, sudija je odbacio nekoliko drugih tvrdnji vlasnika Tesle kao deo svoje odluke...

Sudija u Kaliforniji je podržao tužbu protiv Tesla brenda, u kojoj se tvrdi da je kompanija instalirala softverske nadogradnje u nekoliko automobila svojih kupaca, namerno oštećujući njihove baterije. Ova odluka omogućava tužiocima da nastave sa svojim postupkom protiv proizvođača automobila, iako ne donosi nikakvu specifičnu presudu u slučaju. Sledeći koraci mogu varirati od suđenja do potencijalnog vansudskog poravnanja.

Ovaj slučaj je započeo u maju 2023. godine kada su tužioci tvrdili da je Tesla kompanija namerno oštetila baterije i smanjila domet nekih vozila Tesla Model S i Model X putem softverske nadogradnje. Od tada, Tesla je pokušala da odbaci ceo slučaj, dok su tužioci pokušali da ojačaju svoj argument dodatnim primerima fenomena.

Prema izveštaju Courthousenews, tužba tvrdi da "Tesla odnedavno sprovodi automatske softverske nadogradnje koje, bez upozorenja kupcu, ispražnjavaju bateriju i smanjuju domet vozila za barem 20%." Da budemo jasni, to je ogromna tvrdnja i, ako se pokaže istinitom, predstavljala bi veliki problem za proizvođača električnih vozila.

Na 16 strana tužbe navodi se da "iako mnogi vlasnici dobijaju obaveštenje na ekranima svojih vozila ili putem Tesla aplikacije na svojim telefonima da instaliraju nadogradnju, neki vlasnici uopšte ne dobijaju obaveštenje. Umesto toga, automobil automatski preuzima i instalira nadogradnju."

Takođe se napominje da su u mnogim slučajevima vlasnici Tesla automobila navodno morali "platiti trećim stranama stotine dolara da ponište softversku nadogradnju" i vrate prethodne performanse baterije. Pored toga, tvrdilo se da su nadogradnje učinile baterije neupotrebljivim, zahtevajući "kupovinu nove baterije po ceni do 15.000 dolara."

Sudija Džon Tigar je dozvolio tužbi da nastavi na osnovu različitih faktora, ali je posebno istakao da su tužioci "adekvatno tvrdili" da je Tesla brend namerno izazvao softverski prenos koji je oštetio baterije njihovih automobila. To ne potvrđuje da je Tesla išta takvo uradio, već samo da su tužioci podneli slučaj koji je vredan suđenja.

Sudija je takođe odbacio nekoliko drugih tvrdnji kao deo tužbe. Među odbačenim se nalaze tvrdnje da je Tesla kompanija prekršila zakone o nefer konkurenciji, Kalifornijski Zakon o pristupu i prevari kompjuterskih podataka, i Zakon o prevarama i zloupotrebama računarskih podataka. U ovom trenutku, tužioci mogu nastaviti sa tužbom, ali mnoge od njihovih originalnih tvrdnji više nisu predmet razmatranja osim ako ne ulože žalbu na ovu odluku.

Nakon odluke sudije Tigara, tužioci imaju 21 dan da ulože žalbu na odbacivanje određenih tvrdnji u svojoj tužbi protiv Tesle. Ako to ne učine, te tvrdnje će biti trajno odbačene. Bez obzira na žalbu, obe strane su verovatno uključene u obimne postupke pred suđenjem poput otkrivanja dokaza i informacija. Takođe je moguće da će Tesla izabrati da se poravna u slučaju i nastavi dalje.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group