Savršena saradnja američke snage i klasičnog italijanskog dizajna

Više slika

Više slika

Poslednjih nekoliko godina, kompanija Chrysler predstavlja glavnog saveznika italijanske automoto industrije...

Međutim, moderna fuzija kompanije Fiat sa američkim proizvođačima nikako nije prva u istoriji, niti je ovo prvi slučaj da brend sa Auburn Hila postane partner sa Italijanima kako bi stvorio lepršavi i elegantni dizajn. Kao što možete videti u galeriji, neke ranije kolaboracije, urodile su neverovatno lepim rezultatima.

Ova priča počinje 1951. godine, kada je direktor dizajna američkog brenda, Virdžil Exner, ušao u partnerstvo sa italijanskim tvorcem karoserija, kompanijom Ghia, kako bi proizveo niz konceptualnih automobila. Ova saradnja trajala je nekoliko godina i pružila je život nekim od najređih i najspektakularnijih modela na svetu. Na svu sreću, intervencija francuskog uvoznika za Chrysler automobile, Čarlsa Ladouča, zapravo je zaslužna za postavljanje bilo kog od ovih automobila na ulice. Čak i tada, oni su proizvođeni u ekstremno ograničenim brojevima.

Jedan od najređih automobila nastao u saradnji kompanija Chrysler i Ghia, namenjen privatnim kupcima, svakako predstavlja ST Special. Samo četiri ovakva modela je kreirano ikada i bilo je prodato imućnim evropskim kupcima. Ovaj model je predstavljen kao nešto što na najbolji način donosi najbolje iz dva sveta, odnosno, savršeni američki Hemi V8 motor i neverovatno elegantnu karoseriju italijanskog šarma.

Ovaj primerak je bio među zvezdama Turin Motor Show sajma u Torinu, održanog 1955., nakon čega je kupljen od strane francuskog magnata Oskara Lakrosa i registrovan u Parizu. On je takođe promenio nekoliko ruku, sve dok nije poslednjih put prodat u SAD i kompletno restauriran, kako mehanički, tako i kozmetički, u projektu završenom pre četiri godine.

Sa bakarnom bojom karoserije, krovom u tonu slonovače i dvobojnim kožnim enterijerom koji ponavlja šaru njegove spoljne strane.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group