Od Bugattija do G-klase - Mecides iz Kine je majka svih replika

Bilo da želite Maserati Grecale, mini-Bronco ili jeftiniju alternativu Smart #1, Mecides je pokrio sve vaše potrebe...

U poslednjih nekoliko godina, kineski proizvođači automobila napravili su korake u odbacivanju stereotipa o kopiranju tako što su prihvatili originalne, visokokvalitetne dizajne. Međutim, još uvek postoji mnogo kompanija koje se kriju u senci, proizvodeći kopije popularnih modela i koristeći povoljne zakone o autorskim pravima u Kini.

Tu ulazi Mecides (čujete li to, Mercedes?), prilično nova marka koja igru replika podiže na novi nivo sa svojim linijama mini električnih kamiona i SUV modela koji podsećaju na karikature poznatih automobila.

Raznovrsnost replika u liniji proizvoda Mecides je tako velika da smo ih morali organizovati u tri različite kategorije. Odlučili smo da ih klasifikujemo kao replike luksuznih modela, robustnih kamiona i kutijastih terenaca, i popularnih automobila i SUV modela. S obzirom na njihove gotovo identične veličine i specifikacije, čini se da svi EV-i dele istu osnovu, što izbor modela predstavlja samo stvar ukusa.

Raspon luksuznih brendova

Najintrigantniju grupu čine replike luksuznih automobila. Iako njihovi odnosi i mali točkovi neće prevariti nikoga, njihova sličnost sa znatno skupljim pandanima je zapanjujuća. Dok Bugatti još uvek nije predstavio model sa visokim voznim podom, Mecides MBJD je uskočio da ispuni tu prazninu. Prednji deo modela inspirisan je Bugatti 16C Galibier Concept iz 2009. godine, sa velikom rešetkom u obliku potkovice završenom hromom okruženom sofisticiranim LED svetlima.

Ako Molsheim nije vaša preferirana destinacija, tu je niz minijaturnih replika Porschea, uključujući Cayenne, Macan i SUV u tradicionalnom stilu 911 sa okruglim farovima. Za nešto izbirljivije kupce, tu je replika Aston Martin DBX ili Maserati Grecale. Zanimljivo je da je kompanija stavila ambleme u stilu Porschea na nos Grecale modela, što znači da će vlasnici morati sami da nabave ispravan Trident logo. Još jedna odlična opcija je mini Range Rover Sport koji je takođe dostupan sa čeličnim felnama od 13 inča, izgledajući sjajno.

Kamioni i terenci

Prelazeći na sledeću kategoriju, njena zvezda je Ford Bronco mini verzija koji izgleda kao da je upravo izašao iz vertikalne prese. Sa svojom prevelikom rešetkom i farovima koji kontrastiraju sa malim točkovima, lako bi se mogao pobrkati sa crtanim likom. Replika Mercedes G-Klase je uspešnija, iako je njena površina bliža Suzuki Jimny modelu.

Na frontu kamiona, kako Ram 1500, tako i Toyota Tundra su dobili kinesku preobrazbu, odustajući od svojih karakteristika kamiona velikog formata u procesu. Ova dva vozila su duža od svojih luksuznih pandana, sa dvostrukim kabinama i zadnjim prtljažnicima sa poklopcem, iako nisu sposobna za vuču ili nošenje težeg tereta od ranca.

Ako ste mislili da je Mecides poštedeo svoje sunarodnike, prevarili ste se, jer su replicirali nekoliko modela od brendova Jetour, Tank, Dongfeng, Wuling, Hongguang (Mini EV) i BYD (Dolphin). Diskutabilno, Saic GM Wuling Bingo je najubedljivija replika, i jedina koja ne izgleda kao igračka - barem kada se posmatra iz daljine.

Popularni modeli

Sada smo prešli na kategoriju popularnih modela, i naš izbor je Mini Countryman John Cooper Works. Njegova veličina je bliža Mini nego drugoj generaciji Countrymana, sa kratkom haubom i velikim farovima koji mu daju sladak izgled. Druge značajne primere su klonovi VW ID.4 i Smart #1 koji su potpuno električni, baš kao i originali.

Ispod njihovih spoljašnjih delova, replike skrivaju metalni okvir dovoljno prostran za smeštanje onoga što izgleda kao udobna kabina za pet putnika. Svaki enterijer je opremljen digitalnom kabinom koja oponaša stil odgovarajućeg modela, iako sa jeftinijim plastičnim i tapaciranim materijalima.

A šta je sa specifikacijama?

Što se dužine tiče, najčešće veličine za hatchback modele kreću se od 3.050 mm (120 inča) do 3.800 mm (150 inča), dok kamioni mogu da se protežu do 4.800 mm (189 inča). Iako su njihove dimenzije male, svi ovi EV modeli dolaze opremljeni disk kočnicama na sva četiri točka i amortizerima. Međutim, ne treba se nadati "čarobnoj vožnji na ćilimu" od ovih jeftinih kineskih kopija.

U većini slučajeva, snaga dolazi od jednog elektro motora koji proizvodi 13 KS (10 kW / 14 PS) i 8 Nm obrtnog momenta. Međutim, modeli poput Mini Countrymana, BYD Dolphin i Smart #1 imaju dvostruku snagu od 26 KS (20 kW / 27 PS) i sličnih 140 Nm obrtnog momenta. Te brojke su na nivou teških kvadricikla u Evropi, ali kineski EV modeli dostižu težinu od 700 kg, čineći ih težim i verovatno sporijim.

Specifikacije baterijskog paketa navedene na njihovom veb sajtu, od 360 Ah i 72V, prevedene su u kapacitet od 26 kWh. Međutim, Mecides nudi različite opcije za domet, tvrdeći da njihovi EV modeli mogu preći razdaljine od 300 km do 800 km između punjenja, u zavisnosti od verzije.

Detalji o cenama nisu javno objavljeni od strane Mecides brenda, ali kompanija trenutno prihvata narudžbine. Ako su replike cenovno povoljne kao što se očekuje, potencijalni kupci mogu imati priliku da skupe čitavu kolekciju po ceni samo jednog autentičnog "zapadnog" EV modela. Sudeći prema prepunim proizvodnim linijama prikazanim u video snimcima na njihovom Instagram nalogu, izgleda da postoji već dosta narudžbina koje treba ispuniti.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group