Neverovatno retki Koenigsegg One:1 model karbonske karoserije

Kompanija Koenigsegg kreirala je zaista neverovatne automobile tokom svog kratkog postojanja, a među njima je verovatno najneobičniji One:1 model ograničenog izdanja...

Čak i danas, dok moderni Koenigsegg modeli poseduju više snage i podižu performanse na nove neverovatne visine, One:1 ostaje specijalna mašina, iako je prošla gotovo čitava decenija od kada je prvi put predstavljen. Svega šest primeraka ovog automobila stiglo je do svojih vlasnika, sa jednim od njih koji se nedavno pojavio na događaju koji je održan od strane Supercar Owners Circle udruženja u Španiji.

Ono što automatski ističe ovaj posebni One:1 model jeste činjenica da je čitav njegov eksterijer kreiran od izloženih ugljeničnih vlakana. Ovakav finiš savršeno pristaje ovom neverovatnom automobilu, stoga uopšte ne čudi što je privukao neverovatnu pažnju tokom ovog španskog događaja. Međutim, ono što je još interesantnije jeste to da se ovde ne radi o tipičnom sjajnom eksterijeru od ugljeničnih vlakana i umesto toga on poseduje satenski sjaj, nazvan golim od strane švedskog proizvođača. Ovaj brend je kreirao svega tri modela sa ovakvim finišem.  

One:1 izgleda krajnje impresivno kada se njime upravlja malim brzinama, što je nešto što možda ne biste očekivali od vozila suludih performansi kao što je ovo. Ispod poklopca ove serije nalazi se petolitarski V8 agregat duplog turbo punjenja, dobar za 1.341 ks, što je cifra koja može zaseniti brojne novije hiperautomobile. Matiran na ovaj V8 agregat stiže sedmostepeni menjač duplog kvačila, koji svu snagu šalje na zadnju osovinu.

Naravno, nije samo ova snaga nešto što One:1 čini toliko specijalnim, jer zahvaljujući svojoj laganoj konstrukciji, on teži svega 1.360 kilograma, omogućujući savršen jedan prema jedan odnos snage i kilaže, zbog čega i nosi svoje čudno ime. One:1 je takođe opremljen brojnim aerodinamičkim delovima dizajniranim za maksimalnu silu potiska. Neverovatni model stvara neverovatnih 610 kg potiska pri brzini od 257 km/h, što znači da može savladavati krivine podjednako dobro kao što ubrzava na pravoj liniji.

Sa procesom kreiranja One:1 modela na umu, potpuno je nemoguće proceniti njihovu vrednost, ali slobodno možemo poretpostaviti da bi ovaj posebni mogao promeniti vlasnika po nekoj ceni između pet i deset miliona evra, ukoliko bi trenutni vlasnik ikada poželeo da se od njega razdvoji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group