Neverovatni trkački klasik prefinjenog italijanskog stila

Iako ime Felisa Maria Boana možda nije poznato kao ona koja su osnovala kompanije Scaglietti i Bertone, ono je potrebno čuti pre nego što pažljivo pogledate ovaj predivni Ferrari 250 GT Boano model iz 1956. godine...

Jedan od najprefinjenijih Gran Turismo modela sa propinjućim konjem na masci svih vremena, kreiran je od strane kompanije Carrozzeria Boano, koja je dobila zeleno svetlo za stvaranje PininFarininog 250 GT koncepta iz 1954. godine. Prilikom startovanja ovog projekta, glavni čovek brenda Boano ipak je odlučio da odradi blagi redizajn na karoseriji ovog automobila.

Ono što sada može zvučati kao jeres, dovelo je do dosta uglađenije siluete automobila, niže linije i sveukupno do mašine u koju je nemoguće ne zaljubiti se na prvi pogled. Tokom dve godine, italijanski proizvođač karoserija kreirao je između sedamdeset i osamdeset kupea niskog krova kao što je ovaj koji vidite u našoj galeriji.

Ono što ovu posebnu jedinicu čini još unikatnijom jeste to što je njena karoserija kreirana od aluminijuma umesto od čelika. Sve to znači da je ovo jedan od svega 14 ultra-laganih primeraka ikada kreiranih, koji su svojim vozačima pružali još više od svog trolitarskog Colombo V12 agregata.

Zajedno sa svojom oznakom, karoserija je učinila da Ferrari 250 GT Boano “Low Roof” model postane pravi hit među trkačima džentlmenima, što je bio slučaj i sa ovom jedinicom. Isporučen Luiđiju Činetiju, jednom od najpoznatijih uvoznika kompanije Ferrari za Ameriku, sa ovim automobilom se takmičio Jan de Vrom u Velikoj nagradi Nasaua 1954. godine.  

Gotovo je nemoguće poverovati da je ovaj predivni, metalik svetlo plavi automobil sa belim krovom i plavo/krem kožnim enterijerom nekada bio trkačka mašina, ali se Italijani očigledno ne mogu oduprti svom stilskom nagonu u bilo kojoj situaciji. Činjenica da stiže sa sertifikatom autentičnosti Ferrari Classiche odeljenja samo doprinosi statusu ovog automobila.

Ponuđen na prodaju putem MonacoCarAuctions kuće, ovaj predivni primerak 250 GT Boano modela predstavljaće deo njene Asta Rossa aukcije, koja će se održati osmog juna i u potpunosti će se fokusirati na modele italijanskog proizvođača, dok prve procene navode da bi on mogao otići novom vlasniku po ceni koja se može zaustaviti na nekoj cifri između jednog i dva miliona evra, ili će potencijalno prevazići sva očekivanja, ostaje da vidimo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group