Lopovi buše rezervoare kako bi istočili gorivo

Kako cene goriva skaču širom sveta, pojedini kriminalci krenuli su već sa bušenjem rezervoara i krađom nafte i benzina...

Ovo je zapravo samo jedna od brojnih tehnika koje lopovi koriste kako bi došli do skupocene tečnosti, dok brojni stručnjaci već iznose svoje ideje o tome na koji način je moguće zaštititi četvorotočakše i dragoceno gorivo u njima.

Moderna vozila poseduju brojne mere i tehnologije kako bi sprečila krađu goriva i pomogla da se ljudi odbiju od ove prakse. Među njima su i zaključavanje vratanaca rezervoara kada se automobil zaključa, sigurnosni ventili koji ne omogućuju gorivu da dođu do cevi ili mreže koje onemogućuju crevima da stignu do samih rezervoara. Upravo ovi sistemi zaslužni su za to što kriminalci preuzimaju dosta destruktivnije mere i buše rupe direktno u rezervoaru.

Na ovaj način, ne samo da dobijaju pristup gorivu daleko brže, već je i brzina protoka istog direktno iz rezervoara u pokretne daleko veća u poređenju sa upotrebom klasičnih sifona. Za vlasnike, zamena rezervoara može koštati oko i bubreg, u zavisnosti od modela koji je u pitanju.

Naravno, ovaj problem nije detektovan samo u SAD, odakle je čitava priča krenula, već su i okolne države, ali i neke evropske zemlje doživele isti problem sa porastom krađa goriva na ovaj način. Kako je Debra Katerenčug iz Kraljevske kanadske konjičke policije izjavila za CNN: „Nagli porast cena goriva je jedna stvar, ali cena zamene rezervoara je daleko veći problem od toga“.

Nevezano za to na koji način kriminalci pokušavaju da pristupe gorivu, stručnjaci ističu brojne stvari koje je moguće uraditi kako bi se redukovale šanse da vozači postanu njihove žrtve. „Postoji nekoliko načina da pokušate odvratiti lopove od svojih vozila“, izjavilo je policijsko odeljenje Lejk Oriona putem svojih društvenih mreža. „Pokušaji da im otežate posao verovatno su jedini sistem koji vas generalno može izuzeti sa liste žrtava ovog tipa krađe.“

Predlog na koji se može najčešće naići jeste zaključavanje vozila kada niste tu. Mnoga nova vozila zaključaće vratanca rezervoara istovremeno. Dodavanje kapice za zaključavanje, ukoliko to model omogućuje, takođe je jedan od načina za dodatno osiguravanje rezervoara. Međutim, sa činjenicom da pojedini iskusniji lopovi znaju da preseku filtere i izbuše rupu u rezervoaru, policija uglavnom savetuje vlasnicima da parkiraju na dobro osvetljenim površinama i sa vratima rezervoara, zajedno sa zadnjim delom vozila, na liniji nadzornih kamera iz okoline ukoliko one postoje, odnosno izbegavanje parkiranja na mračnim mestima kada god je to izvodivo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group