Legendarni Fiat 500 na izložbi „In Reverse”

Od 20. decembra 2013. godine do 30. marta 2014. godine, u muzeju umetnosti „Pinacoteca Agnelli” u Torinu, biće održana izložba „In Reverse” Rona Arada, jednog od najuticajnijih i najzagonetnijih dizajnera na svetu, koji je tokom poslednjih 30. godina svojim radom dao ključni doprinost svetu umetnosti, dizajna i arhitekture.

Fiat, kao glavni sponzor događaja, ni slučajno nije mogao da propusti ovaj međunarodni jedinstveni kaleidoskop boja i materijala. Sa svojim  legendarnim  modelom Fiat 500 iz 1950-ih godina, koji i dalje privlači pažnju u svetu umetnosti i dizajna i potvrđuje da je na tom polju sasvim očigledno u svom elementu. 

Novi model Fiat 500 ima legendarnu prirodu: reč je o italijanskom automobilu koji je trenutno najprodavaniji u svom segmentu u Evropi, šireći zabavu i radost življenja. On nije slučajno model brenda Fiat sa najvišom stopom prodaje van granica Italije ( više od 1. 200, 000 jedinica prodato je od 2007. godine do danas, od čega je 80% međunarodna prodaja tokom 2013. godine). 

Stekavši međunarodnu slavu svojom „Rover chair” i vijugavom policom za knjige pod imenom „Bookworm” ( Knjiški moljac), Ron Arad je sarađivao sa vodećim brendovima poput Alessi, Vitra, Moroso i Swarovski. Među ostalim priznatim projektima, dizajnirao je i prodavnicu Yohji Yamamoto u Tokiju. Arad je prikazivao svoje radove u muzejima savremene umetnosti Centre Pompidou u Parizu,  MOMA u Njujorku i centru umetnosti Barbican u Londonu. 

Izložba In reverse će se usredsrediti na novi veliki projekat, koji je prvo prikazan u muzeju dizajna Holon (legendarnoj zgradi koju je Arad dizajnirao u Tel Avivu) a koja istražuje, putem fizičkih eksperimenata i digitalnih simulacija, način na koji se ponaša karoserija automobila pod pritiskom, naročito modela Fiat 500. 

Na čistim belim zidovima prostora koji je dizajnirao Renzo Piano (Renko Pijano) u muzeju Pinacoteca Agnelli na 4. spratu, na nivou Lingotto staze, gde su Fiat-ovi automobili uključujući i model 500, testirani do 1980-ih godina, Arad će postaviti instalaciju „Suvo cveće” (2013); šest zdrobljenih modela Fiat 500, sravnjenih kako bi se eliminisao osećaj dubine, kao u crtanom filmu ili dečjem crtežu. Zdrobljeni automobili će okruživati izrezbareni drveni kalup koji je korišćen za oblikovanje i prilagođavanje metalnih panela modela 500, koji je pozajmljen iz istorijskog arhiva i muzeja brend Fiat. 

Ron Arad će takođe prikazati skulpturu Roddy Giacosa (2013), novu skulpturu koja je nastala postavljanjem stotina poliranih šipki od nerđajućeg čelika na metalnu armaturu u obliku modela Fiat 500. Svaki oblikovan deo imaće oblik jednog od panela automobila, a delovi zajedno oblikuju karoseriju automobila. Kalup za ovaj rad takođe će biti prikazan. 

Pored zidova koji će prikazivati zdrobljene automobile brenda Fiat, tu će biti i niz Aradovih dizajnerskih ostvarenja, prevashodno stolice od čelika koje podsećaju na njegovo eksperimentisanje sa ovim materijalom još 1980-ih godina, i veliki broj zdrobljenih predmeta, poput policijskog automobila igračke koju je našao pre četrdeset godina na ulici u Tel Avivu, kao i drugih predmeta koji su bili deo istraživanja i testova, uključujući stalak za boce koji je sravnio pomoću parnog valjka. 

Na izložbi In Reverse biće prikazana i „Spora eksplozija” (2013), umetnikova digitalna simulacija procesa drobljenja koristeći model Fiat 500, kao i skulptura nastala od jednog okvira filma Drop (2013), napravljena pomoću 3D tehnike štampanja. Digitalna štampa na papiru  Lets Drop it , OK? (2013), prikazuje rezultate simulirane digitalne kompresije Roddy Giacosa. 

Ron Arad

Ron Arad je rođen u Tel Avivu, 1951. godine. Pohađao je Akademiju umetnosti u Jerusalimu i Arhitektonsko udruženje u Londonu. Godine 1981. osnovao je studio dizajna i produkcije „One Off” u saradnji sa Karolinom Torman (Caroline Thorman). Od ovog studija nastali su Ron Arad Associates i Ron Arad Architects. 

Aradovo neprestano eksperimentisanje sa materijalima i radikalno ponovno osmišljavanje oblika i strukture doveli su ga na čelo savremene umetnosti i dizajna. Najnoviji projekti uključuju muzej dizajna Holon u Izraelu, tržni centar Mediacite u Belgiji, Freeport u Singapuru i Vortex u Seulu. 

Leta 2011. godine prikazana je najnovija Aradova skulptura pod nazivom Curtain Call, načinjena od silikonskih štapova od koje je načinjeno platno za film, izvedba uživo i stapanje umetnosti i publike. Godine 2011. dodeljena mu je London Design Medal za dugogodišnji doprinos dizajnu i gradu. Više informacija možete pronaći na: www.pinacoteca-agnelli.it, www.ronarad.com

FIAT

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group