Klasični kompakt osamdesetih i rival Golf GTI modela koga je svet zaboravio

Kada uporedimo sve što danas imamo u ponudi, od svih najnovijih automobila, GR Corolla i Volkswagen Golf R modeli definitivno izgledaju najpribližnije jedan drugom...

Oni možda nisu najsličiniji izgledom, ali hečbek raspored, pogon na svim točkovima i ukupno 300 ks izlazne snage, znače da je Corolla očigledno bila dizajnirana kako bi se takmičila sa Golf R modelom i pobedila.

Međutim, pre gotovo četrdeset godina, u vreme pre Golf R serije, kao glavne zvezde nemačkog brenda ulicama su vladali Golf GTi modeli, koje je kompanija Toyota takođe želela da pobedi. Model sa zadnjom vučom AE86 kupe, možda jeste najpopularniji i najpoznatiji Corolla automobil performansi osamdesetih godina, ali je AE82 kompakt predstavljao model koji je dolazio sa tada najtraženijom opcijom vuče na prednjoj strani.

Kritika je pronašla mnogo toga dobrog u ovoj japanskoj mašini, ali svi preživeli FX16 modeli danas predstavljaju krajnje retku pojavu bilo gde u svetu i njihovo ime se sa mukom održava poznatim u širim krugovima, a uprkos tome što je ova linija dobro poznata svim potkovanijim poznavalaca industrije i nešto starijim vlasnicima ovde u Evropi, ono je i dalje potpuno zasenjeno dosta slavnijim kompaktima osamdesetih kao što su Golf i Peugeot 205.

Posebni 1987 GT-S model koji vidite u našoj galeriji odlazi na aukciju putem Cars&Bids, poseduje nekoliko ožiljaka od zuba vremena i njegov motor sa 108 ks matiran je automatsku transmisiju, umesto na daleko poželjnije petostepenu kutiju, kraćeg stepena prenosa.

Međutim, enterijer od plavog velura izgleda fantastično uprkos tome što je motor prevalio masivnih 185.074,54 kilometra, pre nego što je potpuno restauriran. Ovaj automobil je imao samo jednog vlasnika, a stigao je u prodaju zbog toga što je čovek koji ga je kupio aprila meseca 1987. godine preminuo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group