Hyundai prodaje svoju rusku fabriku za 111 dolara

Hyundai je poslednja kompanija u nizu koja je prodala svoje fabrike u Rusiji, sa ovim proizvođačem koji se otarasio pogona po nominalnoj cifri od 10.000 rubalja, što je ekvivalent cifri od sto evra...

Ruska kompanija Art-Finance otkupila je nepokretnu imovinu južnokorejskog brenda i ovaj ugovor uključuje klauzulu u okviru koje Hyundai može otkupiti fabriku nazad unutar vremenskog perioda od dve godine od prodaje.

Kupoprodajni ugovor odobren je od strane upravnog odbora južnokorejskog brenda ove nedelje i dobio je zeleno svetlo od ruske vlade, koja je zadužena za prodaju strane aktive. Hyundai je izjavio da će pretrpeti gubitak od 199,79 miliona evra i da planira zaključivanje kupoprodajnog procesa do 29. decembra.

Proizvodnja u Sankt Peterburškoj fabrici ovog brenda prekinuta je marta meseca prošle godine, nakon što je Rusija pokrenula invaziju u Ukrajini. Pogoni ove fabrike imali su godišnji kapacitet veći od 200.000 proizvedenih jedinica i bili su zaduženi za kreiranje Hyundai Solaris, Hyundai Creta, Kia Rio i Kia Rio X-Line modela.

Prodaja južnokorejskog proizvođača osakaćena je širom Rusije, takođe, uprkos tome što je pre rata zajedno sa kompanijom Kia bio jedan od brendova sa najboljim prodajnim stopama u ovoj zemlji. Korea Times ističe da je Hyundai prodao svega šest novih vozila u avgustu mesecu ove godine, što je značajan pad u poređenju sa 2.892 modela prodata godinu dana ranije. Hyundai i Kia zajedno prodali su 400.000 vozila u Rusiji 2019. godine, dok su zaključno sa 2021. godinom, ova dva brenda posedovala 25,5% učešća na ukupnom ruskom tržištu vozila.

Brojni drugi proizvođači takođe su tokom poslednjih osamnaest meseci sebi uvalili autogol prodajući svoje lokalne fabrike Rusiji po nominalnim cenama. U oktobru prošle godine, Nissan je prodao svoju lokalnu infrastrukturu ruskom Centralnom istraživačkom i razvojnom automobilskom i motornom institutu za svega jedan evro, beležeći gubitak od 626,20 miliona evra, ali baš kao i u slučaju kompanije Hyundai, japanski brend ima pravo da otkupi svo svoje vlasništvo u Rusiji u roku od šest godina.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group