BMW M3 Competition: Zadnja vuča ili xDrive - šta kupiti?

Kompanija BMW nudi svoje nove M3 Competition modele u opcijama sa zadnjom vučom i pogonom na svim točkovima...

Zahvaljujući svom sistemu pogona na svim točkovima, xDrive modeli bi po pravilu trebalo da budu brži od svoje braće sa zadnjom vučom, ali kako bi videli da li je ovo zaista slučaj u ovoj liniji, ljudi kompanije CarWow kanala, odlučili su postave ova dva modela na crtu i reše ovu dilemu jednom zauvek.

U fabričkom izdanju, kao što možemo očekivati, obe verzije dolaze sa trolitarskim inlajn šestocilindrašima sa duplim turbopunjenjem, koji isporučuju 503 ks i 650 Nm obrtnog momenta i dolaze u paru sa osmostepenom automatskom transmisijom.

Tokom ovog testa, CarWow ekipa otkrila je da XDrive pogon M3 Competition modela ne samo da nudi više ubrzanja na pravoj liniji i da je dosta brži od modela zadnje vuče, već da je sa njim sam start daleko jači i ova verzija omogućuje konstantne perfromanse. Radi poređenja, daleko je teže održavati trenje sa modelom zadnje vuče, što ne predstavlja nikakvo iznenađenje, naravno.

Na kraju sve tri trke ubrzanja, M3 Competition xDrive kompletirao je četristo metara za 11,3 sekunde, dok je verzija sa zadnjom vučom za isti posao zahtevala 11,6 sekundi. Nakon toga održane su i dve trke ubrzanja iz pokreta u kojima su oba modela držana u svojim najboljim modovima vožnje.

Model M3 Competition automobila sa zadnjom vučom lakši je za oko pedeset kilograma u pređenju sa xDrive verzijom, a kao takav poseduje daleko manje gubitke na pogonskom sklopu. Shodno tome, on je u obe ove trke uspeo da pobedi xDrive varijantu.

Donošenje odluke i izbor između ova dva modela zaista može biti komplikovan, ali je u obzir uvek bitno uzeti i to što xDrive varijanta ne donosi samo daleko korisniju i širu upotrebnu vrednost u različitim uslovima, već takođe može biti vožena samo u modu zadnje vuče, što kupcima ujedno omogućuje i nešto više zabave.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group