Autonomno vozilo se zaustavilo na nozi udarenog pešaka

Jedan pešak u San Francisku bori se sa nekoliko povreda opasnih po život nakon što ga je jedan vozač udario, a autonomno vozilo pregazilo...

Predstavnici vlasti borili su se dugo kako bi oslobodili nesrećnu ženu ispod Cruise AV modela, dok je sam incident još više podstakao bojazan vezanu za autonomna vozila i njihvo ponašanje u budućim incidentima.

Kako policajci i predstavnici spasilačkih ekipa tvrde, vozilo kojim je upravljao čovek udarilo je ženu prošlog ponedeljka, nakon čega je njegov vlasnik pobegao sa lica mesta. Rezultat udarca bio je taj da je ona bačena ispred autonomnog Cruise vozila, koje je potom pregazilo, zaustavivši se na njoj. Kompanija Cruise izjavila je da njeno vozilo lično nije ni za šta krivo jer ono samo nije iniciralo kontakt.

„Inicijalni udarac je odbacio pešaka direktno ispred našeg autonomnog vozila. Naš model je krenuo sa agresivnim kočenjem kako bi umanjio udar, dok je vozač drugog automobila pobegao sa lica mesta“, izjavio je portparol kompanije Cruise. Sudeći prema vatrogasnom odeljenju San Franciska, žena je pretrpela nekoliko teških povreda opasnih po život.

San Francisco Chronicle prenosi da je jedan od očevidaca ovekovečio momenat kada je autonomno vozilo stalo na nozi nesrećne žene, dok je ona ležala ispod njega. Vatrogasci su bili u konstantnoj komunikaciji sa kompanijom Cruise kako bi onesposobili njen model i potom iskoristili čeljusti i podgili ga sa žene.

Cruise tvrdi da sarađuje u potpunosti sa lokalnim službama pružajući im uvid u fotografije i snimke udesa, zajedno sa svim pratećim podacima. Istovremeno, incident dovodi u pitanje način na koji je autonomno vozilo reagovalo u ovom slučaju i kako bi inače ovaj tip prevoznog sredstva reagovao u situacijama sličnim ovoj. Međutim, postoji mogućnost da nije bilo nikakvog načina da se izbegne ovo gaženje zbog nepredvidive prirode udaranja koje se dogodilo trenutak ranije.

Sa druge strane, Cruise autonomno vozilo završilo je parkirano na nozi ove žene, što definitivno otvara prostor za popravljanje i usavršavanje čitavog sistema. Vozač za volanom bi imao mogućnost da pomeri vozilo dovoljno kako bi uklonio njegovu težinu sa pešaka što je brže moguće. Za sada, ova žena je u kritičnom stanju i lokalna policija pokušava da pronađe vozača koji je inicijalno udario.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group