Pokvarena jaja za novu jahtu Džefa Bezosa u Roterdamu

Više slika

Više slika

Stanovnici Roterdama planiraju bacanje pokvarenih jaja na superjahtu Džefa Bezosa, nakon što je najavljeno da će jedan istorijski most ovoga grada biti rastavljen kako bi njegov brod mogao da prođe ka okeanu...

Jahta dugačka 127 metara i vredna 400 miliona funti, imena Y721, izgrađena je od strane holandskog brodogradilišta iz Ablaserdama. Kako bi ovim brodom prošao, Bezos je platio da se istorijski most Koningshavenbrug u Roterdamu, poznatiji kao De Hef, privremeno rastavi. Nakon što su čuli ove vesti, građani su pokrenuli Facebook događaj organizujući okupljanje u kome će svi bacati jaja na jahtu koja će proći tuda sledećeg leta.

Kako stoji u zvaničnom pozivu: „Ponesite karton pokvarenih jaja sa sobom i bacite ih zajedno sa nama na Džefovu superjahtu, kada ona bude prolazila ispod De Hef mosta u Roterdamu. Ovaj grad je izgrađen iz pepela od strane ljudi Roterdama i jednostavno nećemo trpeti da jedan od njegovih najvećih simbola bude rasturen od strane megalomanskog milijardera. Ne bez borbe!“.

Događaj je privukao hiljade prijavljenih učesnika i zainteresovanih ljudi, dok je jedna holandska publikacija prenela da je lokalni konzul obećao da ovaj ikonični most nikada više neće biti rastavljen nakon što je renoviran 2017. godine, ali je duboki Bezosov džep možda ipak jači od praznih obećanja. Razgovarajući sa medijima, vođa projekta, Marsel Valravens, objasnio je: „Glavna zabrinutost jeste prolaz velikog broda, nekoliko metara višeg od De Hefa“.

„U Koninginebrugu je moguće pritisnuti dugme i otvoriti, ali to nije dovoljno u ovom slučaju, uprkos tome što De Hef poseduje maksimalnu visinu. Jedina alternativa je da se nađemo na pola puta“. Međutim, Ton Veselink, iz lokalnog Muzeja istorije Roterdama, ne slaže se sa ovim, izjavljujući: „Poslovi su veoma važni, ali postoje ograničenja vezano za ono šta se može i šta ne bi smelo da se radi sa našim industrijskim nasleđem“.

Za sada ne postoji nešto više dostupnih informacija o ovom brodu, sem činjenice da poseduje tri ogromna jarbola i palube. Jahtu je kreirala kompanija Oceano, a veruje se da je ona bazirana na popularnom modelu Black Pearl, jednom od najvećih i ekološki najispravnijih komercijalnih brodova na svetu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group