Autonomni teretnjak kompanije Hyundai uspešno kompletirao svoje putovanje

134.000 tona težak tanker za transport prirodnog gasa Hyundai Grupacije, imena Prism Courage, postavio je novi rekord kao prvo ekstremno veliko plovilo koje je svoje okeansko putovanje izvelo potpuno autonomno čitavih 10.000 kilometara...

Iako su brojna moderna plovila opremljena autopilot opcijama, čistokrvni autonomni brodovi moraju biti u mogućnosti da donose brojne vitalne odluke bez kapetana za kormilom, uključujući i odgovor na prolazeće brodove, struje i sveukupne vremenske prilike, povinovani u svakom momentu pomorskim zakonima.

Putujući iz Friporta u Teksasu do Berjeon LNG Terminala u provinciji Južni Čungčeong, u Južnoj Koreji, Prism Courage teretnjak uposlio je HiNAS 2.0 sistem veštačke inteligencije kompanije Hyundai, kako bi navodio svoju ultra-veliku konstrukciju Pacifikom, ka poslednjim etapama svog trideset i tri dana dugog putovanja.

Rezultat misije indicira da je postignut porast od 7% po pitanju efikasnosti potrošnje goriva i da je redukcija emisija gasova staklene bašte zabeležila 5%. Kompanija se nada da će pored ovog povećanja efikasnosti, autonomni brodski transport popraviti bezbednost brodova na otvorenim vodama i povećati komfor posada.

Pored komercijalnih regata, podbrend kompanije Hyundai, Avikus, nada se da će približiti autonomnu navigacionu tehnologiju i ostalim vrstama plovila u budućnosti, u nadi da će krenuti sa snabdevanjem proizvođača svojim sistemima od sledeće godine, kada sertifikat bude zvanično primljen.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group