Ferrari predstavio svoj neverovatni Vision GT u prototip varijanti

Ferrari je jedan od nekoliko proizvođača superautomobila koji nije predstavio svoj koncept za Gran Turismo video igricu, ali i to se pre nekoliko dana promenilo…

Tokom proslave dvadeset i pete godišnjice legendarnog gejming trkačkog serijala kompanije Sony, na GT World Finals događaju u Monaku, kompanija Ferrari je otkrila svoj lični Vision Gran Turismo koncept kako u punoj prototip varijanti, tako i njegovim digitalnim formama. Nova GT mašina italijanskog velikana poseduje neverovatno nisko spuštenu šasiju, jednosed raspored i hibridni sistem baziran na V6 jedinici, koji stvara monstruozne cifre po pitanju snage i obrtaja.

Potpuno zadivljujući dizajnom, novi Ferrari Vision Gran Turismo izgleda šire od svega što smo imali priliku da vidimo u Maranelovoj postavci, uključujući i nedavno predstavljeni 499P model za trke izdržljivosti. Ovo je mogućeno činjenicom da je vozilo kreirano kako bi se u njemu uživalo u video igrici, tako da dizajneri nisu imali ista ograničenja kao kada kreiraju automobile iz stvarnog života, omogućujući stvaranje ekstremnih proporcija.

Krila vire sa maksimalno skulpturno dizajnirane karoserije, stvarajući predivne krivine koje dolaze u kontrastu sa oštrim nosnim i repnim delom automobila, na kojima se nalaze ultra-tanke LED jedinice osvetljenja. Rastojanje od tla ovog koncepta blizu je nuli, sa masivnim spliterom na prednjoj strani, aero otvorima na bočnim stranama i velikim zadnjim krilom spojenim sa krovnom konstrukcijom putem polutransparentnog centralnog peraja. Enterijer je dizajniran u minimalističkom sportskom stilu, sa upravljačem F1 stila, sa integrisanim ekranom i transparentnom kontrolnom tablom.

Ovaj hiperautomobil predstavlja kreaciju Ferrari Centro Stile odeljenja, koje vodi Flavio Manzoni, i svoju inspiraciju duguje ikoničnim trkačkim modelima iz prošlosti, uključujući i 330 P3 i 512 S serije. Sudeći prema zvaničnom novinskom saopštenju, Vision GT predstavlja futuristički dizajnerski manifest ulično legalnog i trkačkog automobila kompanije Ferrari i zadužen je za redefinisanje stilskog jezika ovog proizvođača. Ovo može značiti da će neke od stilskih karakteristika definitivno naći svoj put u buduće proizvodne modele italijanskog virtuoza, možda već i u sledećem imenu iz vrhunske ponude.

Za razliku od drugih Vision GT koncepata kompanije Porsche ili Jaguar, koji poseduju potpuno električne pogonske sklopove, Ferrari se opredelio za hibridni raspored koji je bliži onome što kompanija koristi u proizvodnim modelima, iako je značajno moćniji. Srednje montirani trolitarski V6 duplog turbo punjenja iz 296 GTB modela, fino je tjuniran kako bi stvarao 1.016 ks i 900 Nm obrtnog momenta pošto je potpuno oslobođen regulatornih normi. Pored toga, tu je još 322 ks iz tria električnih jedinica pozicioniranih na oba prednja točka i zadnjoj osovini. Ferrari tvrdi da kombinovani obrtni momenat ovog hibridnog sistema samo na osovini iznosi ukupno 1.100 Nm. Zahvaljujući derivatu F1 tehnologije, baterija poseduje dovoljno snage kako bi izbacila maksimalne performanse u svakom momentu.

Snaga iz motora prenosi se putem osmostepene transmisije duplog kvačila, dok dodatni električni agregati nude pogon na svim točkovima. Maranelo tvrdi da ovoliko moćna mašina može ubrzati do stotke iz mesta za manje od dve sekunde, do dvesta ispod pet i razvije veću brzinu od 350 km/h.

Šasija od ugljeničnih vlakana poseduje elastokinematičku postavku vešanja koja osigurava da upravljanje prati izgled ovog čudovišta. Upravo zbog ovog sistema, Ferrari procenjuje da će krug Fiorano staze ovog modela biti ipod 1:10 sekundi. Radi poređenja, vrhunska ponuda u vidu SF90 Stradale jedinica isti posao završava za 1:19 sekundi. Pored dodatne snage i trkačkih karakteristika, još jedan razlog za ovu razliku na stazi jeste taj što Vision GT poseduje suvu težinu od svega 1.250 kg, što je dosta manje od 1.570 kg sa koliko dolazi SF90.

Prototip Ferrari Vision Gran Turismo koncepta u punoj skali predstavljen je u Ferrari Muzeju u Maranelu, gde će biti izložen do marta sledeće godine. Svi koji budu igrali Gran Turismo 7 naslov na Playstation konzolama biće u mogućnosti da uživaju u ovom neverovatnom konceptu italijanskog velikana od dvadeset i trećeg decembra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group