Volvo EX30 proglašen za najbolji gradski automobil sveta 2024. godine

Mali, ali snažan – potpuno električni Volvo EX30 dobio je veliko priznanje na prestižnoj ceremoniji Svetskih automobilskih nagrada...

Osvajanjem titule najboljeg gradskog automobila sveta za 2024. godinu na Međunarodnom auto-salonu u Njujorku, EX30 je nadmašio brojne nominovane konkurente. Ovaj najmanji SUV u Volvo ponudi takođe je uvršten među tri najbolja automobila na svetu iz liste od 38 nominovanih.

"Dobijanje ove nagrade za EX30 predstavlja veliko zadovoljstvo i potvrđuje ambicioznu strategiju elektrifikacije kompanije," rekao je Džim Rouven, izvršni direktor Volvo brenda. "Odgovor kupaca na EX30 premašio je očekivanja kompanije i pokazao se kao idealan automobil za današnje tržište, gde sve veći broj kupaca prelazi na potpuno električne automobile. Uvereni smo da će EX30 značajno doprineti rastu kompanije ove godine i u budućnosti."

EX30 je prošlog leta predstavljen uz gotovo univerzalne pohvale i već je osvojio nekoliko značajnih nagrada, uključujući Nagradu za automobil godine od The Sun publikacije, Nagradu za mali SUV/Crossover godine od Sunday Times publikacije i Nagradu za ekološkog ratnika godine od časopisa Top Gear.

Kao takav, EX30 predstavlja značajan dodatak portfoliju proizvoda Volvo brenda, koji takođe obuhvata nekoliko veoma atraktivnih modela plug-in i blagih hibrida u različitim segmentima. Ti automobili su važan korak ka ostvarenju ambicije Volvo brenda da do 2030. godine prodaje isključivo električne automobile.

Od svog predstavljanja, EX30 se brzo pokazao kao izuzetno popularan među kupcima, a na osnovu narudžbina očekuje se da će biti jedan od najprodavanijih modela ove godine. To je najmanji SUV koji je Volvo ikada lansirao, a izgrađen je na posebno dizajniranoj platformi za električne automobile. Pored toga što ne proizvodi emisije iz izduvnih gasova, razvijen je s fokusom na minimiziranje ugljeničnog otiska tokom celokupnog životnog ciklusa automobila.

Kupci modela EX30 mogu birati između tri električna pogona: verzija sa jednim motorom od 200kW (272KS) i baterijom od 51kWh; verzija sa jednim motorom i produženim dometom sa baterijom od 69kWh; i model sa dva motora i performansama od 315kW (428KS) i baterijom od 69kWh. EX30 nudi domet vožnje do 476km, a njegova baterija može se napuniti od 10 do 80 procenata kapaciteta za malo više od 25 minuta.

Napomena:

  • Vreme punjenja zavisi od faktora kao što su spoljna temperatura, trenutna temperatura baterije, oprema za punjenje, stanje baterije i stanje automobila.
  • Domet je procenjen prema realističnom WLTP ciklusu vožnje pod kontrolisanim uslovima za novi automobil. Stvarni domet može varirati.
  • Mogućnosti i usluge možda nisu dostupne na svim tržištima i neće biti standardne na svim tržištima ili za sve modele.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group