Uradi sam - očistite klimu u svom automobilu

Da li ste osetili neprijatan miris kada uključite ventilaciju u svom automobilu, sa klimom ili bez nje?

Ukoliko jeste, znajte da bi trebalo odmah da reagujete, jer to može uticati i na vaše zdravlje. U čitavom sistemu ventilacije se razvijaju štetni mikroorganizmi, koji se uključivanjem istog raspršuju po enterijeru vašeg automobila. Ovog puta ćemo vam objasniti kako da očistite svoj klima uređaj i zašto to morate redovno raditi.

Za početak, treba da znate da ne morate čekati da se ovaj problem pojavi kako biste reagovali. Kao i u svim ostalim slučajevima, prevencija je pola zdravlja, zbog čega redovno održavanje sistema ventilacije i njegova dezinfekcija treba da se nađu na spisku vaših obaveza.

Zašto dolazi do ovog problema? Mnogi kažu da je isparivač klima uređaja odgovorni krivac za čitavu priču, budući da se na njemu javlja kondenzacija. Gde ima vode, tu ima i buđi, bakterija i svega ostalog, a sa isparivača se lako šire gde god da pronađu plodno mesto.

Loš miris koji neispravna ventilacija ispušta nije glavni problem sa kojim se sučeljavate. Stručnjaci kažu da vazduh iz klime koja nije održavana predstavlja veliki rizik po zdravlje, uključujući širenje alergena, iritaciju grla, očiju i nosa, suvi kašalj i tako dalje. Isti je slučaj i sa klima uređajima u našim domovima.

Pa, šta je najbolje rešenje? Kako to obično biva, najbolje rešenje je skupo i komplikovano i traži od vas mnogo slobodnog vremena, volje i živaca. Trebalo bi da rasklopite praktično čitav sistem ventilacije kako biste mogli da ga dezinfikujete i očistite kako treba. Pored toga, ukoliko niste vešti, za ovo će vam definitivno biti potrebna asistencija majstora - ako ne vratite sve delove na njihovo mesto, možete napraviti druge probleme.

Koja je alternativa ovoj prvoj opciji? Pa, tu su profesionalni sistemi za čišćenje, koji nisu baš pristupačni. Ipak, budući da se radi o vašem zdravlju i zdravlju vaših saputnika, takva investicija ima smisla. Bez profesionalne dezinfekcije ne možete postići mnogo, posebno ukoliko ne očistite čitav sistem ventilacije. Iako je skupa, ova procedura kratko traje, a koristi kombinaciju tečnosti i paru.

Ukoliko ste spremni da posvetite neko vreme svom ljubimcu na četiri točka, možete i sami da očistite svoj sistem ventilacije - potrebno je da u prodavnicama auto delova i auto kozmetike pronađete odgovarajuće sredstvo za početak. U ponudi su razne pene koje se ubrizgavaju duboko u sistem ventilacije, kao i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu uz uključen klima uređaj. Ipak, ovakve solucije dolaze u obzir samo kao deo redovnog održavanja - ukoliko već osećate neprijatni miris iz svoje klime, bolje je da posetite majstora.

Mnogi vozači se okreću alternativnim opcijama, jer smatraju da su sredstva za čišćenje bacanje para i da se mogu koristiti neka pristupačna ili ona koja ste napravili sami. Oni koriste asepsol ili neko slično sredstvo koje ubacuju u usisnike kroz koje vazduh iz okruženja ulazi u kabinu. Ukoliko ste raspoloženi da probate neku od ovih opcija, recirkulacija treba da bude isključena, ventilacija pojačana na maksimum, a filter izbađen.

S obzirom na sve navedeno, možda se pitate da li vam preventivne opcije mogu pomoći i naš definitivni i jednoglasni odgovor je - DA! Pre nego što isključite ventilaciju, odnosno stignete do svoje destinacije i ugasite svoj automobil, trebalo bi da isključite klima uređaj kako bi isparivač imao dovoljno vremena da odradi svoj posao.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group