Toyota se suočava sa kaznama zbog lažnih podataka o emisijama

Japanska vlada razmatra mogućnost oduzimanja sertifikata za određene dizel motore proizvedene od strane Toyota brenda...

Toyota se suočava sa potencijalnim kaznama od strane japanskog ministarstva saobraćaja zbog nepravilnosti. Navodno, optužena je za prodaju dizel motora kojima su izmenjeni podaci o emisijama, a ugrađeni su u Land Cruiser 300, Hiace i razna druga vozila. Ministarstvo čak može povući sertifikat za sporne motore.

Prema izveštaju Asia Nikkei, Toyota Industries, odeljenje za proizvodnju motora u okviru kompanije, priznao je u januaru da je "učestvovao u nepravilnostima koje su uključivale manipulaciju podacima o testiranju performansi za više modela automobila i viljuškara". Ministarstvo je od tada utvrdilo da je "varanje bilo ozbiljno" i samim tim, priprema akcije kako bi se sprečila ponovna pojava istih nepravilnosti u budućnosti.

Kako će tačno te kazne izgledati, još uvek nije poznato. Ministarstvo se trenutno čini da je fokusirano samo na nepravilnosti vezane za motore viljuškara. Optužbe uključuju motore koji se koriste u viljuškarima, kombijima i prethodnim generacijama Land Cruisera. Krajem januara, Toyota je obustavila isporuku 10 različitih vozila zbog onoga što je tada nazvala "nepravilnostima u sertifikaciji".

Toyota tvrdi da je sama otkrila problem nakon neobičnih nalaza u vezi sa svojim viljuškarima, što je dovelo do testiranja dizela. Ukupno je prodala oko 84.000 vozila sa sumnjivim motorima počevši od 2020. godine.

Prema navodima, Toyota planira da reorganizuje svoje menadžment i pruži japanskoj vladi spreman pristup kako bi potvrdila svoje nove protokole testiranja. Bilo koji motor za koji vlada povuče sertifikat moraće ponovo da se prijavi pre nego što ponovo može biti proizveden i prodat.

Prema video izveštaju iz Bloomberg publikacije, predsednik Toyota brenda krivi nedovoljnu komunikaciju i razumevanje kao glavni razlog za probleme. Skandal neće uticati na novu generaciju Land Cruiser modela.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group