Prva jedinica Lamborghini Countach Bertone serije iz 1982. godine

Prvi Lamborghini Countach LP500S koji je sišao sa proizvodne trake davne 1982. godine, nedavno se našao na aukciji...

Ovaj predivni automobil trideset i pet godina se nalazio u vlasništvu gitariste grupe Quiet Riot, Karlosa Kavazosa, dok se na njegovom odometru nalazi finih 66.144 pređenih kilometara.

Lamborghini Countach je prvi put predstavljen davne 1971. godine na ženevskom sajmu automobila, a tri godine nakon ovog događaja ušao je u proizvodnju. Ovaj model predstavlja jedan jedan od najuticajnijih superautomobila svih vremena i automobil koji je u potpunosti promenio autoindustriju brojnim karakteristikama koje se koriste i danas.

Dizajniran od strane Marčela Gandinija za Bertone, Countach je ostao u proizvodnji više od 15 godina, tokom kojih je svet ugledao u brojnim varijantama. Tokom istorije postojali su originalni LP400 1974, zatim LP400S 1978, a nakon njih stigao je i model iz LP500S 1982 serije. Od poslednje verzije koja je svetlost dana ugledala 1982. godine, samo je 321 jedinica stigla do kraja proizvodne serije. Iz ove proizvodne serije, prvi model koji je izašao iz italijanske fabrike upravo je ovaj koji vidite u našoj galeriji i koji se nalazi na aukciji.

Prema zamisli čuvenog inženjera Đulija Alfierija, LP500S je imao isti DOHC srednji motor kao i LP400S, ali je modifikovan i podignut na 4,8 litara sa smanjenom kompresijom i većim Weber karburatorima sa dvostrukim grlima, što su ujedno bile promene koje su zajedno dale V-12 agregatu maksimalnih 375 ks.

Promene u LP500S verziji takođe su uključile i novu karoseriju sa novim dizajnom prednjeg spojlera, nove blatobrane i redizajniran zadnji deo. Bez sumnje potpomognut revidiranim klinastim kompletom panela za karoseriju, dvanaestocilindrični motor omogućio LP500S – koji se ponekad naziva i „LP5000S“ – da dostigne stotku iz mesta za manje od 5 sekundi i razvije maksimalnu brzinu veću od 290km/h. LP500S je pored ovoga stizao sa petostepenim menjačem, nezavisnim vešanjem i Girling ventilisanim disk kočnicama na sve četiri strane.

Ova posebna jedinica predstavlja samo jedan od svega pet primeraka koji nose „5L“, prikazanih na Lamborghini štandu na Sajma automobila u Ženevi 1982. godine i sadrži mnoge karakteristike rane proizvodnje koje nisu bile uključene u kasnijim modelima.

Nakon predstavljanja, ovaj primerak iz 1982. godine kupljen je u Italiji, pre nego što je isporučen u Nemačku, a potom u Ameriku, gde je na kraju postao vlasništvo gitariste Quiet Riot grupe, Karlosa Kavaza, koji ga je zadržao u svom posedu 35 godina.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group