Porsche ne planira da se odrekne svog voljenog V8 motora

Više slika

Više slika

Porsche ne planira da se odrekne svog V8 motora ni posle 2030. godine, ali zvuk motora više neće biti isti...

Porsche istražuje načine kako da ponovo unese karakter u zvuk V8 motora, potencijalno koristeći sintetičke zvučne zapise slične onima kod električnih vozila. Legendarni twin-turbo 4.0-litarski V8 motor Porsche brenda nastaviće svoj život i u sledećoj deceniji, suprotstavljajući se zabrinutostima da bi mogao da se suoči sa izumiranjem usled sve strožijih regulativa u Evropi i šire.

Šef modela Porsche Panamera, Tomas Frajmut, nedavno je razgovarao sa medijima na Australijskom F1 Grand Prix-u. Otkrio je da kompanija već radi na tome da osigura da Porsche V8 može da ispuni Euro 7 emisione regulative koje će biti uvedene u julu 2030. Nažalost, regulative o buci će umanjiti zvučni pečat motora.

"Znamo da je ovaj motor spreman za EU7, to nije problem. Moramo dodati neke delove koji su u razvoju, tako da smo spremni sa ovim V8 da pređemo na EU7 regulative," rekao je Frajmut za Car Sales. "To će biti moguće i bez hibridnog sistema jer su [EU7 regulative] malo promenjene."

"Čak i u Panameri, na primer, moramo se baviti drugim regulativama... o nivou buke izduvnog sistema... ona se smanjuje i smanjuje tokom godina i to takođe čini težim da dobijemo dobru emociju za naš Panamera V8," dodao je on.

Frajmut nije otkrio kako će Porsche pokušati da vrati neki karakter motoru kada postane tiši, ali je priznao da brend nastavlja da razvija sintetičke zvučne zapise za svoja električna vozila, koje bi mogli da koriste kako bi pojačali volumen svojih budućih V8 motora.

"Moramo naučiti kako da unesemo te [V8 slične] emocije u naše električne automobile jer je daleka budućnost električna, tako da moramo pronaći rešenje za to," rekao je on. "Radimo na tome, vidite to u Taycan modelu i postoje veliki koraci koje treba preći. Mislim, na primer, da je V8 širom sveta... to je mesto gde tražimo emocionalnu [inspiraciju], posebno buke u automobilu, to je veoma važno."

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group